Стиже прва књига поезије славног Џонија Кеша: Прича о пјесмама и животу кантри легенде

Бранислав Предојевић
Стиже прва књига поезије славног Џонија Кеша: Прича о пјесмама и животу кантри легенде

НЕШВИЛ - Издавачка кућа “Хачет” објавиће књигу “Џони Кеш: Живот и стихови”, револуционарну збирку текстова култних пјесама кантри легенде уз приче о њиховом настанку.

Књигу је приредио новинар и историчар Марк Стилпер уз помоћ Кешовог сина Џона Картера Кеша, а само издање обогаћено је визуелним садржајима попут руком писаних биљежака, анегдота, фотографија.

Ово вриједно издање требало би да освијетли живот и дјело Џонија Кеша кроз приказ стихова те ријетких и досад невиђених визуелних материјала и записа самог умјетника.

- У књизи су фотографије које чувају драга сјећања, руком писане биљешке које откривају Кешов креативни процес и безброј интригантних ствари који нуде истраживање оставштине једног од највећих музичара 20 вијека - стоји у најави издавача.

Кешов син Џон Картер Кеш каже да не постоји бољи начин за упознавање дјела његовог оца од његових пјесма и ријечи забиљежених у њима.

- Не постоји бољи начин да упознате мог оца од погледа на његова писана дјела. Било да се ради о пјесмама које је снимио, његовој поезији или материјалима који нису објављени за његова живота, у све што је додао своје перо уложио је срце, крв и дух - објаснио је он.

Кеш је био једна од најомиљенијих и најутицајнијих звијезда кантри музике свих времена. Компоновао је више од шест стотина пјесама и продао више од деведесет милиона плоча. За своје снимке добио је двадесет девет златних, платинастих и мултиплатинастих награда и уврштен је у “Кућу славних Гремија”, “Кућу славних рокенрола”, “Кућу славних кантри музике” и “Холивудску стазу славних”.

Ово је први пут да је за Кешових педесет година писања пјесама било гдје прикупљен његов поетски рад, а сама књига укључује текстове за 125 пјесама и приче које стоје иза њих.

Сам Кеш је можда више од било којег другог америчког умјетника говорио  о души нације, те тријумфима и изазовима властитог живота од сиромашног дјетињства на америчком југу до статуса међународне звијезде. Књига представља детаљан приказ Кешовог распона као пјесника и приповједача, водећи читаоце од првих успјеха током 50-их, преко свјетске славе до периода личних изазова, активизма и вјере те повратка на сцену током 90-их. Резултат је дубоко разумијевање Кеша као човјека и умјетника, као и америчке културне приче, којој је помогао у обликовању. Књига ће бити објављена 14. октобра.

Издања

Књига ће бити доступна у класичном и ограниченом колекционарском издању, које ће бити затворено у заштитну кутију са фолијом и које укључује неколико репродукција ријетких меморабилија које се могу уоквирити. Међу посебним садржајем истичу се никад прије објављена фотографија Џонија Кеша како наступа на приватном догађају у Тенесију 1975. године. Ту су и репродукција грба породице Кеш који је Џони нацртао руком и исписао размишљања о његовом значењу, двострана репродукција руком писаних стихова за пјесму “Флесх анд Блоод” са украсним цртежима и посебном поруком за супругу Џун Картер, као и приступни код за слушање никад прије објављених Кешових аудио коментара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана