Stevo Grabovac u užem izboru za nagradu “Vladan Desnica”

Branislav Predojević
Stevo Grabovac u užem izboru za nagradu “Vladan Desnica”

BANjALUKA- Roman “Poslije zabave”(“Imprimatur” 2023), banjalučkog književnika Steve Grabovca našao se u užem izboru nagrade “Vladan Desnica” za najbolji roman 2023. godine

Nakon osvajanja “Ninove” nagrade, ovo je novo priznanje za drugi Grabovčev roman, koji se nalazi u društvu sa romanima: „Kanon potištenog uma“ Filip Grbić (Vulkan, 2023); „Meduze žive zauvek dok ih ne uhvate” Nađa Petrović (Geopoetika, 2023); „Pakrac“ Vladan Matijević (Laguna, 2023) i „Da li i kod tebe pljušti?“ Sonja Ćirić (Laguna, 2023)

Ovo je jedina književna nagrada u Srbiji koju pisci dodjeljuju piscima.

U žiriju je devet pisaca: predsjednik je Dušan Kovačević, a članovi Milisav Savić, Ljubica Arsić, Mirjana Mitrović, Vule Žurić, Enes Halilović, Đorđe Pisarev, Goran Gocić i Mirko Demić. Nagrada „Vladan Desnica“ ustanovljena je u Narodnoj biblioteci Srbije 2022. godine na prijedlog pisca i direktora Narodne biblioteke, Vladimira Pištala, od kada se svake godine dodeljuje, uz novčani iznos od 12.000 evra, najboljem romanu koji je prvi put objavljen u toku prethodne kalendarske godine.

Dodjela nagrade “Vladan Desnica” održaće se 24. juna u podne na lokalitetu nekadašnje zgrade Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu. Glasovi i obrazloženja članova žirija biće objavljeni 29. juna u Kulturnom dodatku dnevnog lista „Politika“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana