Стево Грабовац у ужем избору за награду “Владан Десница”

Бранислав Предојевић
Стево Грабовац у ужем избору за награду “Владан Десница”

БАЊАЛУКА- Роман “Послије забаве”(“Имприматур” 2023), бањалучког књижевника Стеве Грабовца нашао се у ужем избору награде “Владан Десница” за најбољи роман 2023. године

Након освајања “Нинове” награде, ово је новo признање за други Грабовчев роман, који се налази у друштву са романима: „Канон потиштеног ума“ Филип Грбић (Вулкан, 2023); „Медузе живе заувек док их не ухвате” Нађа Петровић (Геопоетика, 2023); „Пакрац“ Владан Матијевић (Лагуна, 2023) и „Да ли и код тебе пљушти?“ Соња Ћирић (Лагуна, 2023)

Ово је једина књижевна награда у Србији коју писци додјељују писцима.

У жирију је девет писаца: предсједник је Душан Ковачевић, а чланови Милисав Савић, Љубица Арсић, Мирјана Митровић, Вуле Журић, Енес Халиловић, Ђорђе Писарев, Горан Гоцић и Мирко Демић. Награда „Владан Десница“ установљена је у Народној библиотеци Србије 2022. gодине на приједлог писца и директора Народне библиотеке, Владимира Пиштала, од када се сваке године додељује, уз новчани износ од 12.000 евра, најбољем роману који је први пут објављен у току претходне календарске године.

Додјела награде “Владан Десница” одржаће се 24. јуна у подне на локалитету некадашње зграде Народне библиотеке Србије на Косанчићевом венцу. Гласови и образложења чланова жирија биће објављени 29. јуна у Културном додатку дневног листа „Политика“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана