Šansa za razgovor o važnim projektima u kulturi

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA - Direktor Muzeja Republike Srpske Davor Strika izjavio je Srni da će predstojeći Svesrpski sabor u Beogradu biti prilika za jačanje saradnje na planu kulture Srbije i Srpske i šansa da se razmotre kapitalne investicije i projekti u ovoj oblasti.

Strika je potvrdio da je Muzej Republike Srpske dobio poziv za učešće na Svesrpskom saboru i da će već sutra u Vlade Srbije biti održan sastanak na kojem bi trebalo da učestvuju predstavnici institucija kulture Srpske i Srbije, kao i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić i ministar kulture i prosvjete Srbije Nikola Selaković.

"Razgovaraćemo o mogućnostima unapređenja već sada dobre saradnje institucija kulture, u ovom slučaju Muzeja Republike Srpske i Narodnog muzeja u Beogradu. Mi smo već potpisali sporazum o saradnji 2021. godine, razgovaraćemo o nastavku procesa digitalizacije, o mogućnostima razmjena izložbi, znanja i iskustva, kao i stručnjaka", najavio je Strika.

Strika je ocijenio da je ogroman značaj Svesrpskog sabora, koji će biti održan u subotu, 8. juna, u Beogradu, ogroman i ukazao na jedinstvo Srba sa obje strane Drine koja nije granica već kičma koja spaja srpski narod Srbije i Republike Srpske.

"Mi smo narod koji dijeli istu kulturu, identitet, jezik, pismo tako da će Svesrpski sabor biti sjajna šansa da okupljeni na jednom mjestu razgovaramo o kapitalnim investicijama i projektima u oblasti kulture. Uvjereni smo da ćemo doći do izuzetno važnih zajedničkih rješenja i projekata koji će biti na ponos i od interesa za sve građane Republike Srpske i Srbije", izjavio je Strika.

Predsjednici Republike Srpske Milorad Dodik i Srbije Aleksandar Vučić najavili su za subotu, 8. jun, Svesrpski sabor u Beogradu na kojem će biti potvrđeno jedinstvo srpskog naroda. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana