Шанса за разговор о важним пројектима у култури

Srna
Foto: Srna

БАЊАЛУКА - Директор Музеја Републике Српске Давор Стрика изјавио је Срни да ће предстојећи Свесрпски сабор у Београду бити прилика за јачање сарадње на плану културе Србије и Српске и шанса да се размотре капиталне инвестиције и пројекти у овој области.

Стрика је потврдио да је Музеј Републике Српске добио позив за учешће на Свесрпском сабору и да ће већ сутра у Владе Србије бити одржан састанак на којем би требало да учествују представници институција културе Српске и Србије, као и министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић и министар културе и просвјете Србије Никола Селаковић.

"Разговараћемо о могућностима унапређења већ сада добре сарадње институција културе, у овом случају Музеја Републике Српске и Народног музеја у Београду. Ми смо већ потписали споразум о сарадњи 2021. године, разговараћемо о наставку процеса дигитализације, о могућностима размјена изложби, знања и искуства, као и стручњака", најавио је Стрика.

Стрика је оцијенио да је огроман значај Свесрпског сабора, који ће бити одржан у суботу, 8. јуна, у Београду, огроман и указао на јединство Срба са обје стране Дрине која није граница већ кичма која спаја српски народ Србије и Републике Српске.

"Ми смо народ који дијели исту културу, идентитет, језик, писмо тако да ће Свесрпски сабор бити сјајна шанса да окупљени на једном мјесту разговарамо о капиталним инвестицијама и пројектима у области културе. Увјерени смо да ћемо доћи до изузетно важних заједничких рјешења и пројеката који ће бити на понос и од интереса за све грађане Републике Српске и Србије", изјавио је Стрика.

Предсједници Републике Српске Милорад Додик и Србије Александар Вучић најавили су за суботу, 8. јун, Свесрпски сабор у Београду на којем ће бити потврђено јединство српског народа. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана