Rumunski reditelj Andrej Mažeri režira u SNP-u

Tanjug
Rumunski reditelj Andrej Mažeri režira u SNP-u

NOVI SAD- Poznati rumunski reditelj Andrej Mažeri tokom sljedeće godine će postaviti na scenu Srpskog narodnog pozorišta (SNP) u Novom Sadu triptih predstavu zasnovanu na tri antičke drame „Bakhe“, „Kralj Edip“ i „Antigona“, saopštila je diekcija Drame SNP-a.

„Želim da saznam o vašoj kulturi od srpskih umetnika i glumaca, jer raditi na drugom jeziku nije jednostavno, a radio sam tako u Mađarskoj, iako ne govorim ni mađarski, ni srpski. Zato mislim da su probe veoma važne”, istakao je rumunski pozorišni reditelj.

„Kada gledate premijeru, vi ne vidite reditelja. Ne želim da me ljudi vide. Ja uživam u umetnosti koju stvaram tokom proba, i ta dva meseca koliko ćemo probati, su veoma važna - da se sprijateljimo tokom procesa. Mislim da je to najvažnije”, smatra Mažeri.

Zamisao umjetnika je da to budu tragedije „Bakhe“ Euripida, „Kralj Edip“ i „Antigona“ od Sofokla, i on smatra da će ovo biti snažan tekst, zato mu je izuzetno važno da dobro upozna ansambl, jer po njemu jedino tako predstava može da ima dobar ritam.

Direktor Drame SNP Milovan Filipović podsetio je da antička tragedija nije postavljena u tom teatru 50 godina, a da Andrej Mažeri, reditelj modernog senzibiliteta, ovakvu formu može da pretvori u veoma zanimljivu, aktuelnu i savremenu predstavu.

„Andrej Mažeri se opredelio za kombinaciju tri antičke tragedije koje imaju zajednički imenitelj - porodica ili povratak kući. Takođe to ima veze sa temama koje je projekat Novi Sad - Evropska prestonica kulture odredio kao svoje reference za umetničke programe u toku godine titule. Mesec april 2022. godine, što se tiče SNP, u sklopu obeležavanja godine titule, biće posvećen upravo Seobama i povratku domu“, naveo je direktor Drame Filipović.

Mažeri je završio Univerzitet „Babes-Bolyai“ koji se nalazi u rumunskom gradu Kluž-Napoka gde je trenutno na doktorskim studijama.

Od 2014. godine sarađuje sa mnogim pozorištima, a trenutno u Bukureštu postavlja većinu svojih predstava.

Dobitnik je nekoliko nacionalnih nagrada, a proboj postiže sa predstavom „Las Meninas/Male dvorske dame“ izvedenom na Bukureštanskom nacionalnom pozorišnom festivalu, kada postaje jedan od perspektivnijih mladih reditelja u regionu.

Ljubitelji teatra će tako tokom 2022. godine imati prilike da uživaju u svojevrsnoj trilogiji antičkih tragedija kao poseban autorski pečat, koncept i rukopis proslavljenog rumunskog autora.

SNP u drugoj polovini 160. sezone svoj repertoar tokom pandemije je kompletirao novim projektima kao što su „Deobe“ prema romanu Dobrice Ćosića, u režiji Juga Radivojevića, čija je premijera bila u martu, u koprodukciji sa NP Niš i NP Priština.

Takođe su realizovane i drame „Osamnaest mačaka i limar Herman Brum” Miloša Nikolića, u režiji Ivana Cerovića, „Velika depresija” Filipa Grujića, reditelja Marka Čelebića, Šekspirova „Bura“ u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića i „Višnjik“ Antona Pavlova Čehova, kroz rediteljsko čitanje Radoslava Milenkovića.

Predstavu „Golmanov strah od penala“ prema romanu Petera Handkea publika će gledati premijerno 4. septembra na predstojećem izdanju festivala INFANT u Novom Sadu.

Poznati roman slavnog austrijskog Nobelovca je dramatizovala rediteljka predstave Ana Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana