Румунски редитељ Андреј Мажери режира у СНП-у

Танјуг
Румунски редитељ Андреј Мажери режира у СНП-у

НОВИ САД- Познати румунски редитељ Андреј Мажери током сљедеће године ће поставити на сцену Српског народног позоришта (СНП) у Новом Саду триптих представу засновану на три античке драме „Бакхе“, „Краљ Едип“ и „Антигона“, саопштила је диекција Драме СНП-а.

„Желим да сазнам о вашој култури од српских уметника и глумаца, јер радити на другом језику није једноставно, а радио сам тако у Мађарској, иако не говорим ни мађарски, ни српски. Зато мислим да су пробе веома важне”, истакао је румунски позоришни редитељ.

„Када гледате премијеру, ви не видите редитеља. Не желим да ме људи виде. Ја уживам у уметности коју стварам током проба, и та два месеца колико ћемо пробати, су веома важна - да се спријатељимо током процеса. Мислим да је то најважније”, сматра Мажери.

Замисао умјетника је да то буду трагедије „Бакхе“ Еурипида, „Краљ Едип“ и „Антигона“ од Софокла, и он сматра да ће ово бити снажан текст, зато му је изузетно важно да добро упозна ансамбл, јер по њему једино тако представа може да има добар ритам.

Директор Драме СНП Милован Филиповић подсетио је да античка трагедија није постављена у том театру 50 година, а да Андреј Мажери, редитељ модерног сензибилитета, овакву форму може да претвори у веома занимљиву, актуелну и савремену представу.

„Андреј Мажери се определио за комбинацију три античке трагедије које имају заједнички именитељ - породица или повратак кући. Такође то има везе са темама које је пројекат Нови Сад - Европска престоница културе одредио као своје референце за уметничке програме у току године титуле. Месец април 2022. године, што се тиче СНП, у склопу обележавања године титуле, биће посвећен управо Сеобама и повратку дому“, навео је директор Драме Филиповић.

Мажери је завршио Универзитет „Бабес-Болyаи“ који се налази у румунском граду Клуж-Напока где је тренутно на докторским студијама.

Од 2014. године сарађује са многим позориштима, а тренутно у Букурешту поставља већину својих представа.

Добитник је неколико националних награда, а пробој постиже са представом „Лас Менинас/Мале дворске даме“ изведеном на Букурештанском националном позоришном фестивалу, када постаје један од перспективнијих младих редитеља у региону.

Љубитељи театра ће тако током 2022. године имати прилике да уживају у својеврсној трилогији античких трагедија као посебан ауторски печат, концепт и рукопис прослављеног румунског аутора.

СНП у другој половини 160. сезоне свој репертоар током пандемије је комплетирао новим пројектима као што су „Деобе“ према роману Добрице Ћосића, у режији Југа Радивојевића, чија је премијера била у марту, у копродукцији са НП Ниш и НП Приштина.

Такође су реализоване и драме „Осамнаест мачака и лимар Херман Брум” Милоша Николића, у режији Ивана Церовића, „Велика депресија” Филипа Грујића, редитеља Марка Челебића, Шекспирова „Бура“ у адаптацији и режији Кокана Младеновића и „Вишњик“ Антона Павлова Чехова, кроз редитељско читање Радослава Миленковића.

Представу „Голманов страх од пенала“ према роману Петера Хандкеа публика ће гледати премијерно 4. септембра на предстојећем издању фестивала ИНФАНТ у Новом Саду.

Познати роман славног аустријског Нобеловца је драматизовала редитељка представе Ана Ђорђевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана