Roman “Zli dusi” u novom izdanju na srpskom jeziku: Proročka kritika svih ideologija

Ilijana Božić
Roman “Zli dusi” u novom izdanju na srpskom jeziku: Proročka kritika svih ideologija

BANjALUKA - Knjiga “Zli dusi” Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, proročki roman o revolucionarnom fanatizmu, stiže pred čitaoce u “Laguninom” izdanju.

Ljubitelji ruskih klasika ovaj roman moći će da pronađu u knjižarama tokom septembra i to u ćiriličnom izdanju. Na srpski jezik oba dijela knjige je prevela Veljka Marković.

“Zli dusi” su objavljeni 1871. i 1872. godine u časopisu “Ruski vjesnik”. Ovim djelom Dostojevski iskazuje svoju misao o potrebi za smirenošću slabih naspram jakih, siromašnih naspram bogatih i ugnjetenih naspram silnih. Po njemu, samo snažna vjera može da donese bogatstvo životu.

- Objavljen pet godina posle “Zločina i kazne” i devet pre “Braće Karamazova”, roman “Zli dusi” inspirisan je stvarnim događajem političkog ubistva koje je zapanjilo Rusiju 1869. godine. Dostojevski je zamislio da to bude roman-pamflet u kojem će izneti sve o pošasti materijalističke ideologije koja je počela da hara njegovom zemljom. Proročka kritika svih ideologija, ova priča o mladim revolucionarima koji žele da svrgnu postojeći režim pokazuje kako fanatična opsednutost idejom vodi tragičnom ishodu, kako za pojedinca tako i za mnoštvo - saopštili su iz “Lagune”.

Govoreći o romanu “Zli dusi” Orhan Pamuk je naglasio da je to “najveći politički roman svih vremena.”

Priča počinje kada se u jedan provincijski gradić vrati plemić i bivši oficir Nikolaj Stavrgin. On je harizmatičan čovjek koji ne uspijeva nigdje da se skrasi niti veže za neku ideju, što ga čini nihilistom.

On očarava sve koji ga upoznaju i tako privlači fanatične, a neželjene sljedbenike, podjednako žene i muškarce, koji postaju mahniti pod uticajem njegovih ideja.

Tokom mjesec dana njegovog boravka nižu se dramatični događaji, jer sve junake kao da zaposjednu demoni različitih ideologija, od ateističkog socijalizma, revolucionarnog nihilizma do vjerskog sujevjerja.

- Dostojevski je predosetio opasnosti radikalnih ideologija koje su potresale 20. vek, i svoje sumnje i strepnje genijalno je ovaplotio u svom romanu - naveli su iz “Lagune”.

O Dostojevskom su govorili mnogi svjetski pisci, pa je tako Alber Kami istakao da je književni svijet dugo vjerovao da je Marks bio prorok 20. vijeka.

- Otkrićemo da je pravi prorok bio Dostojevski. Prorokovao je režim velikih inkvizitora i trijumf moći nad pravdom - kazao je jednom prilikom Kami.

I Fridrih Niče je promišljao o Dostojevskom pa je istakao da je ovaj veliki ruski pisac jedini psiholog od koga je imao šta da nauči, te da je to jedan od najsrećnijih zgoditaka u njegovom životu, još srećniji od otkrića Stendala.

O piscu

Fjodor Mihajlovič Dostojevski jedan je od najznačajnijih pisaca ruske i svjetske književnosti. Osnovne odlike njegovih djela su poniranje u podsvijest, traganje za korijenima ljudske tragike, fenomen religije, a veza čovjeka i Boga predstavlja glavnu preokupaciju njegovih romana. Napisao je “Zločin i kaznu”, “Braću Karamazove”, “Idiota”, “Zapise iz mrtvog doma”, a njegova djela su i “Kockar”, “Mladić” i druga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana