Роман “Зли дуси” у новом издању на српском језику: Пророчка критика свих идеологија

Илијана Божић
Роман “Зли дуси” у новом издању на српском језику: Пророчка критика свих идеологија

БАЊАЛУКА - Књига “Зли дуси” Фјодора Михајловича Достојевског, пророчки роман о револуционарном фанатизму, стиже пред читаоце у “Лагунином” издању.

Љубитељи руских класика овај роман моћи ће да пронађу у књижарама током септембра и то у ћириличном издању. На српски језик оба дијела књиге је превела Вељка Марковић.

“Зли дуси” су објављени 1871. и 1872. године у часопису “Руски вјесник”. Овим дјелом Достојевски исказује своју мисао о потреби за смиреношћу слабих наспрам јаких, сиромашних наспрам богатих и угњетених наспрам силних. По њему, само снажна вјера може да донесе богатство животу.

- Објављен пет година после “Злочина и казне” и девет пре “Браће Карамазова”, роман “Зли дуси” инспирисан је стварним догађајем политичког убиства које је запањило Русију 1869. године. Достојевски је замислио да то буде роман-памфлет у којем ће изнети све о пошасти материјалистичке идеологије која је почела да хара његовом земљом. Пророчка критика свих идеологија, ова прича о младим револуционарима који желе да свргну постојећи режим показује како фанатична опседнутост идејом води трагичном исходу, како за појединца тако и за мноштво - саопштили су из “Лагуне”.

Говорећи о роману “Зли дуси” Орхан Памук је нагласио да је то “највећи политички роман свих времена.”

Прича почиње када се у један провинцијски градић врати племић и бивши официр Николај Ставргин. Он је харизматичан човјек који не успијева нигдје да се скраси нити веже за неку идеју, што га чини нихилистом.

Он очарава све који га упознају и тако привлачи фанатичне, а нежељене сљедбенике, подједнако жене и мушкарце, који постају махнити под утицајем његових идеја.

Током мјесец дана његовог боравка нижу се драматични догађаји, јер све јунаке као да запосједну демони различитих идеологија, од атеистичког социјализма, револуционарног нихилизма до вјерског сујевјерја.

- Достојевски је предосетио опасности радикалних идеологија које су потресале 20. век, и своје сумње и стрепње генијално је оваплотио у свом роману - навели су из “Лагуне”.

О Достојевском су говорили многи свјетски писци, па је тако Албер Ками истакао да је књижевни свијет дуго вјеровао да је Маркс био пророк 20. вијека.

- Открићемо да је прави пророк био Достојевски. Пророковао је режим великих инквизитора и тријумф моћи над правдом - казао је једном приликом Ками.

И Фридрих Ниче је промишљао о Достојевском па је истакао да је овај велики руски писац једини психолог од кога је имао шта да научи, те да је то један од најсрећнијих згодитака у његовом животу, још срећнији од открића Стендала.

О писцу

Фјодор Михајлович Достојевски један је од најзначајнијих писаца руске и свјетске књижевности. Основне одлике његових дјела су понирање у подсвијест, трагање за коријенима људске трагике, феномен религије, а веза човјека и Бога представља главну преокупацију његових романа. Написао је “Злочин и казну”, “Браћу Карамазове”, “Идиота”, “Записе из мртвог дома”, а његова дјела су и “Коцкар”, “Младић” и друга.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана