Radmilu Radovanoviću uručen "Pečat varoši sremskokarlovačke"

Srna
Radmilu Radovanoviću uručen "Pečat varoši sremskokarlovačke"

MRKONjIĆ GRAD - Nagrada "Pečat varoši sremskokarlovačke" uručena je na svečanom zatvaranju 49. "Brankovog kola" u Sremskim Karlovcima i mrkonjićkom pjesniku Radmilu Radovanoviću za zbirku pjesama "Tezejev jav".

 

Radovanović je rekao Srni da mu ovo priznanje mnogo znači jer je to jedna od najprestižnijih nagrada u Srbiji i na Balkanu.

"Nagrada je vezana za ime Branka Radičevića, velikog pjesnika za koga smo svi vezani. Ona se dodjeljuje od 1967. godine i dobila su je mnoga najznačajnija imena naše književnosti, kao što su Matija Bećković, Miodrag Pavlović", kaže Radovanović.

On je istakao da je nagrađena zbirka "Tezejev jav", kao i sve njegove zbirke pjesama, nastala pod velikim uticajem starogrčke književnosti, koja je opredijelila njegov stvaralački put.

U Sremskim Karlovcima juče su, u bašti Gradskog muzeja i institucije kulture Brankovo kolo, na svečanom zatvaranju 49. "Brankovog kola" uručene nagrade "Pečat varoši sremskokarlovačke" pjesnicima Nedeljku Babiću, Danilu Jokanoviću, Milošu Jankoviću i Radmilu Radovanoviću.

Nagrade je uručio direktor Brankovog kola Nenad Grujičić.

"Pečat varoši sremskokarlovačke" jedna je od najstarijih pjesničkih nagrada u Srbiji i regionu. Među dosadašnjim dobitnicima su: Miodrag Pavlović, Matija Bećković, Rajko Petrov Nogo, Dara Sekulić, Dragan Kolundžija, Raša Popov, Novica Tadić, Milan Nenadić, Darinka Jevrić, Vojislav Despotov, Stevan Tontić i Đorđo Sladoje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana