Радмилу Радовановићу уручен "Печат вароши сремскокарловачке"

Srna
Радмилу Радовановићу уручен "Печат вароши сремскокарловачке"

МРКОЊИЋ ГРАД - Награда "Печат вароши сремскокарловачке" уручена је на свечаном затварању 49. "Бранковог кола" у Сремским Карловцима и мркоњићком пјеснику Радмилу Радовановићу за збирку пјесама "Тезејев јав".

 

Радовановић је рекао Срни да му ово признање много значи јер је то једна од најпрестижнијих награда у Србији и на Балкану.

"Награда је везана за име Бранка Радичевића, великог пјесника за кога смо сви везани. Она се додјељује од 1967. године и добила су је многа најзначајнија имена наше књижевности, као што су Матија Бећковић, Миодраг Павловић", каже Радовановић.

Он је истакао да је награђена збирка "Тезејев јав", као и све његове збирке пјесама, настала под великим утицајем старогрчке књижевности, која је опредијелила његов стваралачки пут.

У Сремским Карловцима јуче су, у башти Градског музеја и институције културе Бранково коло, на свечаном затварању 49. "Бранковог кола" уручене награде "Печат вароши сремскокарловачке" пјесницима Недељку Бабићу, Данилу Јокановићу, Милошу Јанковићу и Радмилу Радовановићу.

Награде је уручио директор Бранковог кола Ненад Грујичић.

"Печат вароши сремскокарловачке" једна је од најстаријих пјесничких награда у Србији и региону. Међу досадашњим добитницима су: Миодраг Павловић, Матија Бећковић, Рајко Петров Ного, Дара Секулић, Драган Колунџија, Раша Попов, Новица Тадић, Милан Ненадић, Даринка Јеврић, Војислав Деспотов, Стеван Тонтић и Ђорђо Сладоје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана