Rad umjetnice Marijane Đaković u “Vagonu”: “Vrela izložba” pred publikom

I. B.
Rad umjetnice Marijane Đaković u “Vagonu”: “Vrela izložba” pred publikom

BANjALUKA - Banjalučka galerija “Vagon” 2023. godine nagradila je najbolji i najperspektivniji rad na završnoj godini Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, a riječ je o radu umjetnice Marijane Đaković.

Tim povodom “Vrela izložba” Marijane Đaković otvorena je u galeriji “Vagon”.

Marijana Đaković studentkinja je završne godine Akademije umjetnosti na smjeru intermedijalna umjetnost, u klasi profesora Mladena Miljanovića i Miodraga Manojlovića te smjera grafičko inženjerstvo na Tehnološkom fakultetu u Banjaluci.

- Kroz instalacije eksperimentišem sa prostorom i različitim materijalima iz mehanike, građevinarstva i zanata. Koristim dvosmislenost (višeznačnost jezika) da prikažem kontraste i tenzije u društvu. Bilježim rečenice izgovorene od strane drugih ljudi i interpretiram ih kroz različite medije naglašavajući nit paradoksalnosti u njima - navela je Đakovićeva o svom radu.

Iz “Vagona” su saopštili da su ključni pojmovi kojima se Đakovićeva bavi u svom radu identitet, rodne uloge, manipulacija informacijama, laž i istina, paradoks, ambvivalentnost, višeznačnost jezika te dvosmislenost riječi. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana