Рад умјетнице Маријане Ђаковић у “Вагону”: “Врела изложба” пред публиком

И. Б.
Рад умјетнице Маријане Ђаковић у “Вагону”: “Врела изложба” пред публиком

БАЊАЛУКА - Бањалучка галерија “Вагон” 2023. године наградила је најбољи и најперспективнији рад на завршној години Академије умјетности Универзитета у Бањалуци, а ријеч је о раду умјетнице Маријане Ђаковић.

Тим поводом “Врела изложба” Маријане Ђаковић отворена је у галерији “Вагон”.

Маријана Ђаковић студенткиња је завршне године Академије умјетности на смјеру интермедијална умјетност, у класи професора Младена Миљановића и Миодрага Манојловића те смјера графичко инжењерство на Технолошком факултету у Бањалуци.

- Кроз инсталације експериментишем са простором и различитим материјалима из механике, грађевинарства и заната. Користим двосмисленост (вишезначност језика) да прикажем контрасте и тензије у друштву. Биљежим реченице изговорене од стране других људи и интерпретирам их кроз различите медије наглашавајући нит парадоксалности у њима - навела је Ђаковићева о свом раду.

Из “Вагона” су саопштили да су кључни појмови којима се Ђаковићева бави у свом раду идентитет, родне улоге, манипулација информацијама, лаж и истина, парадокс, амбвивалентност, вишезначност језика те двосмисленост ријечи. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана