Paskaljevića je publika obožavala, a on joj je grijao dušu

Tanjug
Paskaljevića je publika obožavala, a on joj je grijao dušu

BEOGRAD - Goran Paskaljević obogatio je i srpsku i svjetsku kinematografiju, a srpska kultura njegovim odlaskom ostaje siromašnija za jedno veliko ime.

Istakli su to filmski i kulturni radnici u Srbiji, naglašavajući da ih je potresla smrt jednog od najznačajnijih filmskih reditelja i scenariste u regionu koji je opreminuo u Parizu u 74. godini.

Vukosavljević: Vrline slikao ljubavlju, a mane humorom

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević uputio je saučešće povodom smrti Gorana Paskaljevića, saopšteno je iz Ministarstva.

- Srpska kultura ostala je siromašnija za još jedno veliko ime. Povodom potresne vesti o smrti Gorana Paskaljevića, u ime Ministarstva kulture i informisanja i u svoje lično ime, izražavam najdublje saučešće njegovoj porodici, prijateljima i brojnim poštovaocima u Srbiji i širom sveta - naveo je Vukosavljević u telegramu saučešća.

Istakao je da je Paskaljević obogatio srpsku i svjetsku kinematografiju brojnim kvalitetnim filmovima i svojevrsnim rediteljskim rukopisom.

- Paskaljević je tananim senzibilitetom, tiho, ali snažno i ubedljivo tkao svoju filmsku poetiku i oslikavao svoje junake i njihovu epohu kritički ali bez jetkosti, kao mudri čovekoljubac - naveo je ministar.

Dodao je da je srpska i nekada jugoslovenska filmska publika decenijama bila ponosna na svog praškog đaka i ostvarenog talenta, a Paskaljević joj je to obilato vraćao filmovima kojima joj je grijao dušu, vrline slikao ljubavlju, a mane humorom i suptilnom ironijom.

- Uvek nasmejani i vedri lik Gorana Paskaljevića i njegovo značajno delo zauvek će ostati amblematični deo srpske filmske istorije ali i kulture u celini - navodi se u telegramu saučešća ministra Vukosavljevića.

Zelenović: Branio pravo na bolji život

- Otišao je jedan od najznačajnijih filmskih reditelja u poslednjih 30 godina na prostoru nekadašnje Jugoslavije - izjavio je upravnik Audio-vizuelnog arhiva i centra za digitalizaciju SANU i dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović.

Zelenović napominje da je Paskaljević bio "dijete Kinoteke"

i da to nikada nije krio.

- Na njega su presudan uticaj imali filmovi koje je u doba stasavanja pogledao upravo u Jugoslovenskoj kinoteci. Studirao je u Pragu i postao deo autora iz nekadašnje Jugoslavije koji su u istoriji naše kinematografije poznati kao pripadnici Praške škole - kazao je Zelenović.

Napominje da je Paskaljević snimio tridesetak dokumentarnih TV i igranih filmova.

- To nisu bili spektakli, već intimistički filmovi čiji su junaci bili obični ljudi i njihovi problemi. Svako od nas je mogao da bude junak Paskaljevićevih filmova i on je svoje junake branio... Branio je njihovo pravo na bolji život bez obzira na to da li su oni bili čuvari plaže ili štićenici staračkog doma - kazao je Zelenović.

Prema njegovim riječima, Paskaljevićevi filmovi su bili prepoznatljivi svuda u svijetu.

- Poznate su retrospektive njegovih ostvarenja u svetskim filmskim centrima. Veliki gubitak za našu kulturu i kinematografiju predstavlja odlazak Gorana Paskaljevića - rekao je Zelenović.

Pantelić: Iza Paskaljevića ostaju filmovi

Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić naglasio je da ga je vijest o smrti Gorana Paskaljevića jako rastužila i istakao da iza njega ostaju filmovi, "a to je tako puno".

On je posebno naglasio da su filmovi velikog majstora režije stalno bili prisutni u njegovom životu.

- Kao mlad, gledao sam Goranove filmove u bioskopu. S njim sam krajem osamdesetih napravio prvi veliki intervju, a decenijama kasnije bio sam član Saveta Festa kojim je predsedavao Goran. Voleo sam njegovo društvo i naše razgovore. Vedar, džentlmen mangupskog osmeha i istih takvih manira, stvarao je priče koje su ga se ticale - kaže Pantelić.

Prema njegovim riječima, Paskaljević je imao neverovatnu sposobnost poistovjećivanja s likovima iz svojih djela koje je često modifikovao vinjetama iz sopstvenog životnog iskustva.

- Voleo je Pariz, Beograd, Prag i Opatiju. Zadnji put čuli smo se nakon što smo restaurirali njegov film "Poseban tretman". Iza Gorana ostaju filmovi, a to je tako puno. On je to znao - istakao je Pantelić.

Ristovski: Paskaljević bio reditelj meke i lake ruke

Glumca, reditelja i producenta Lazara Ristovskog odlazak Gorana Paskaljevića zatekao je u Leskovcu na Međunarodnom festivalu filmske režije.

Cijenjeni sineasta kaže da su ga iznenadile tužne vijesti i da je Paskaljević bio cijenjeni reditelj u evropskim okvirima.

- Planirano je da Goranu Paskaljeviću bude uručena nagrada ''Živojin Žika Pavlović'' u Leskovcu na festivalu, ali eto... Sarađivali smo na fantastičan način. Radili smo nekoliko filmova kao producenti. Bio je izuzetan umetnik sa istančanim osećajem za esencijalne ljudske priče koje su zapravo u središtu sveta - kazao je Ristovski.

Za njega nema dileme da je Paskaljević bio reditelj meke i lake ruke...jedan od najboljih u jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji.

- Bilo je zadovoljstvo raditi sa njim. Ostavio je veliki i svetao trag u filmskoj umetnosti -kazao je Ristovski.

Lečić: Predstavljao je istoriju i esenciju srpskog filma

- Smrt Gorana Paskaljevića zaista je veliki gubitak za domaću kinematografiju. On je ostavio trajni pečat u kulturi naše zemlje - izjavio je glumac Branislav Lečić.

Dodaje da je Paskaljević predstavljao istoriju i esenciju srpskog filma, tako da je ovo izuzetno tužan momenat.

- Smatram da je bio retko nadaren filmski stvaralac, i čak da je imao više razumevanja u sredini, da bi napravio još više filmova, mada i ovako je ostavio dubokog traga s toliko nagrađenih i kultnih dela - vidno uznemiren i zbunjen rekao je Lečić.

Na konstataciju da se sve desilo tako odjednom, da se nije ništa znalo o mogućoj dužoj bolesti, Lečić priznaje da nije bio upućen i da ne zna šta je uzrok odlaska velikog reditelja.

Glumac nije sa Paskaljevićem sarađivao na fimovima, ali su se privatno veoma dobro znali, u jednom periodu i dosta družili, posebno kada je Lečić bio ministar kulture imali su saradnju na više nivoa, tako da mu je uvijek bio u lepom sećanju.

Kako je reditelj uspjevao da stvara i van granica Srbije, da realizuje jedan kompletno irski film ("Kako je Hari postao drvo"), nedavno indijski ("Zemlja bogova", 2016) i posljednji italijanski ("Uprkos magli", 2019), Lečić ističe da je to bilo za njega sasvim normalno.

- Kada je neko toliko talentovan, prodoran, vispren, vanserijski, priorodno je da svuda po svetu radi, a ne da ostane samo u granicama svoje zemlje - rekao je Lečić.

Trifunović:Beskrajno sam mu zahvalan za sve

Smrću proslavljenog reditelja i scenariste zatečen je i glumac Sergej Trifunović.

- Beskrajno sam mu zahvalan za sve, jer je on jedina osoba koja me je uvela u film – istakao je Trifunović.

Podsjetio je da mu je Paskaljević pružio nevjerovatnu, jedinstvenu šansu, kada je dobio mogućnost da svoju prvu filmsku ulogu ostvari u djelu "Tuđa Amerika" uz Mikija Manojlovića, a onda i antolgijsku rolu u ostvarenju "Bure baruta".

- Bukvalno ne znam kako bih uopšte izgledala moja karijera da nije bilo Gorana, zaista, i to ne samo na filmu, mislim na sve, jer on mi je jedini otvorio sva vrata - rekao je vidno potresen glumac, i dodao da bi to u ovom trenutku bilo sve šta ima da kaže, suviše je, kažem, svježa vijest.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana