Паскаљевића је публика обожавала, а он јој је гријао душу

Танјуг
Паскаљевића је публика обожавала, а он јој је гријао душу

БЕОГРАД - Горан Паскаљевић обогатио је и српску и свјетску кинематографију, а српска култура његовим одласком остаје сиромашнија за једно велико име.

Истакли су то филмски и културни радници у Србији, наглашавајући да их је потресла смрт једног од најзначајнијих филмских редитеља и сценаристе у региону који је опреминуо у Паризу у 74. години.

Вукосављевић: Врлине сликао љубављу, а мане хумором

Министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић упутио је саучешће поводом смрти Горана Паскаљевића, саопштено је из Министарства.

- Српска култура остала је сиромашнија за још једно велико име. Поводом потресне вести о смрти Горана Паскаљевића, у име Министарства културе и информисања и у своје лично име, изражавам најдубље саучешће његовој породици, пријатељима и бројним поштоваоцима у Србији и широм света - навео је Вукосављевић у телеграму саучешћа.

Истакао је да је Паскаљевић обогатио српску и свјетску кинематографију бројним квалитетним филмовима и својеврсним редитељским рукописом.

- Паскаљевић је тананим сензибилитетом, тихо, али снажно и убедљиво ткао своју филмску поетику и осликавао своје јунаке и њихову епоху критички али без јеткости, као мудри човекољубац - навео је министар.

Додао је да је српска и некада југословенска филмска публика деценијама била поносна на свог прашког ђака и оствареног талента, а Паскаљевић јој је то обилато враћао филмовима којима јој је гријао душу, врлине сликао љубављу, а мане хумором и суптилном иронијом.

- Увек насмејани и ведри лик Горана Паскаљевића и његово значајно дело заувек ће остати амблематични део српске филмске историје али и културе у целини - наводи се у телеграму саучешћа министра Вукосављевића.

Зеленовић: Бранио право на бољи живот

- Отишао је један од најзначајнијих филмских редитеља у последњих 30 година на простору некадашње Југославије - изјавио је управник Аудио-визуелног архива и центра за дигитализацију САНУ и дугогодишњи директор Југословенске кинотеке Радослав Зеленовић.

Зеленовић напомиње да је Паскаљевић био "дијете Кинотеке"

и да то никада није крио.

- На њега су пресудан утицај имали филмови које је у доба стасавања погледао управо у Југословенској кинотеци. Студирао је у Прагу и постао део аутора из некадашње Југославије који су у историји наше кинематографије познати као припадници Прашке школе - казао је Зеленовић.

Напомиње да је Паскаљевић снимио тридесетак документарних ТВ и играних филмова.

- То нису били спектакли, већ интимистички филмови чији су јунаци били обични људи и њихови проблеми. Свако од нас је могао да буде јунак Паскаљевићевих филмова и он је своје јунаке бранио... Бранио је њихово право на бољи живот без обзира на то да ли су они били чувари плаже или штићеници старачког дома - казао је Зеленовић.

Према његовим ријечима, Паскаљевићеви филмови су били препознатљиви свуда у свијету.

- Познате су ретроспективе његових остварења у светским филмским центрима. Велики губитак за нашу културу и кинематографију представља одлазак Горана Паскаљевића - рекао је Зеленовић.

Пантелић: Иза Паскаљевића остају филмови

Директор Југословенске кинотеке Југослав Пантелић нагласио је да га је вијест о смрти Горана Паскаљевића јако растужила и истакао да иза њега остају филмови, "а то је тако пуно".

Он је посебно нагласио да су филмови великог мајстора режије стално били присутни у његовом животу.

- Као млад, гледао сам Горанове филмове у биоскопу. С њим сам крајем осамдесетих направио први велики интервју, а деценијама касније био сам члан Савета Феста којим је председавао Горан. Волео сам његово друштво и наше разговоре. Ведар, џентлмен мангупског осмеха и истих таквих манира, стварао је приче које су га се тицале - каже Пантелић.

Према његовим ријечима, Паскаљевић је имао невероватну способност поистовјећивања с ликовима из својих дјела које је често модификовао вињетама из сопственог животног искуства.

- Волео је Париз, Београд, Праг и Опатију. Задњи пут чули смо се након што смо рестаурирали његов филм "Посебан третман". Иза Горана остају филмови, а то је тако пуно. Он је то знао - истакао је Пантелић.

Ристовски: Паскаљевић био редитељ меке и лаке руке

Глумца, редитеља и продуцента Лазара Ристовског одлазак Горана Паскаљевића затекао је у Лесковцу на Међународном фестивалу филмске режије.

Цијењени синеаста каже да су га изненадиле тужне вијести и да је Паскаљевић био цијењени редитељ у европским оквирима.

- Планирано је да Горану Паскаљевићу буде уручена награда ''Живојин Жика Павловић'' у Лесковцу на фестивалу, али ето... Сарађивали смо на фантастичан начин. Радили смо неколико филмова као продуценти. Био је изузетан уметник са истанчаним осећајем за есенцијалне људске приче које су заправо у средишту света - казао је Ристовски.

За њега нема дилеме да је Паскаљевић био редитељ меке и лаке руке...један од најбољих у југословенској и српској кинематографији.

- Било је задовољство радити са њим. Оставио је велики и светао траг у филмској уметности -казао је Ристовски.

Лечић: Представљао је историју и есенцију српског филма

- Смрт Горана Паскаљевића заиста је велики губитак за домаћу кинематографију. Он је оставио трајни печат у култури наше земље - изјавио је глумац Бранислав Лечић.

Додаје да је Паскаљевић представљао историју и есенцију српског филма, тако да је ово изузетно тужан моменат.

- Сматрам да је био ретко надарен филмски стваралац, и чак да је имао више разумевања у средини, да би направио још више филмова, мада и овако је оставио дубоког трага с толико награђених и култних дела - видно узнемирен и збуњен рекао је Лечић.

На констатацију да се све десило тако одједном, да се није ништа знало о могућој дужој болести, Лечић признаје да није био упућен и да не зна шта је узрок одласка великог редитеља.

Глумац није са Паскаљевићем сарађивао на фимовима, али су се приватно веома добро знали, у једном периоду и доста дружили, посебно када је Лечић био министар културе имали су сарадњу на више нивоа, тако да му је увијек био у лепом сећању.

Како је редитељ успјевао да ствара и ван граница Србије, да реализује један комплетно ирски филм ("Како је Хари постао дрво"), недавно индијски ("Земља богова", 2016) и посљедњи италијански ("Упркос магли", 2019), Лечић истиче да је то било за њега сасвим нормално.

- Када је неко толико талентован, продоран, виспрен, вансеријски, приородно је да свуда по свету ради, а не да остане само у границама своје земље - рекао је Лечић.

Трифуновић:Бескрајно сам му захвалан за све

Смрћу прослављеног редитеља и сценаристе затeчен је и глумац Сергеј Трифуновић.

- Бескрајно сам му захвалан за све, јер је он једина особа која ме је увела у филм – истакао је Трифуновић.

Подсјетио је да му је Паскаљевић пружио невјероватну, јединствену шансу, када је добио могућност да своју прву филмску улогу оствари у дјелу "Туђа Америка" уз Микија Манојловића, а онда и антолгијску ролу у остварењу "Буре барута".

- Буквално не знам како бих уопште изгледала моја каријера да није било Горана, заиста, и то не само на филму, мислим на све, јер он ми је једини отворио сва врата - рекао је видно потресен глумац, и додао да би то у овом тренутку било све шта има да каже, сувише је, кажем, свјежа вијест.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана