Otvorena "Višegradska staza"

Srna
Otvorena "Višegradska staza"

VIŠEGRAD - U Kulturnom centru "Ivo Andrić" večeras je otvorena Kulturna manifestacija "Višegradska staza" posvećena imenu i djelu nobelovca Ive Andrića.

-Andrićeva djela su vječna inspiracija i veoma čest putokaz na životnim raskršćima, ona su riznica sabranih životnih mudrosti i iskustva, koja neprestano nadahnjuju. Filozofskim i univerzalnim porukama u romanu Andrić je uputio brojne poruke o životu svojim višegrađanima i ljudima na svim svjetskim meridijanima - ovim riječima 47. po redu kulturnu manifestaciju "Višegradska staza" otvorio je načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević obraćajući se prisutnima na svečanoj akademiji.

On je izrazio nadu da će ova manifestacija i ubuduće biti mjesto okupljanja književnika, pjesnika i drugih umjetnika i stvaralaca, jer je to obaveza prema velikom književniku.

Tradicionalnu besjedu o Andriću govorio je profesor, emeritus Dragan Stojanivić koji je rekao da prva Andrićeva knjiga koju je pročitao  "Na Drini ćuprija".

-Čitanje značajnih umjetničkih djela podrzumijeva spontano tumačenje, jer vještina tumačenja vodi ka tome da ono što ste u datom momentu pročitali počinjete da primjenjujete na samoga sebe. Andrić se kao hroničar bavio dugim periodima, ali ono što je meni ostalo na umu je periodu u Bosni nakon Berlinskog kongresa i okupacija od strane Austrougarske - rekao je Stojanović.

O vezi Andrića i Višegrada govorila je profesor Višnja Kosović iz Herceg Novog koja je rekla da je ovaj pisac uvijek inspiracija, u svom radu je sabrao mnogo jer su i njemu veliki umovi bili inspiracija.

-Njegov jezik je moćan i zato je kod njega priča dovedena do simbola, rijeka i most su dovedeni do simbola kao i ova simbolika višegradske staze. Andrić je kroz svoj rad sve teme doveo do simbola - poručila je Kosovićeva.

U ime SPKD "Prosvjeta" prisutnima se obratio književnik Milenko Jevđević.

U sklopu akademije dodijeljene su nagrade pobjednicima literarnog konkursa „Kulturne znamenitosti Višegrada". Prvo mjesto osvojila je Nevena Čabarkapa, drugo David Zelenović, a treće Kristina Nikolić. Njima je nagrade uručio načelnik višegradske opštine.

U muzičkom dijelu programa nastupile su Vesna Dimić i Biljana Petković.

"Višegradska staza" nastavlja se i sutra kada će u 12 časova u spomen učionici Ive Andrića biti održana promocija zbirke priča "Hangar za snove" književnika Darka Tuševljakovića inače dobitnika "Andrićeve nagrade" za 2022. godinu.

Pokrovitelji "Višegradske staze" su opština Višegrad, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, SPKD "Prosvjeta", ZP "HE na DrinI" Višegrad, Kulturni centar "Ivo Andrić" i Andrićgrad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana