Отворена "Вишеградска стаза"

Срна
Отворена "Вишеградска стаза"

ВИШЕГРАД - У Културном центру "Иво Андрић" вечерас је отворена Културна манифестација "Вишеградска стаза" посвећена имену и дјелу нобеловца Иве Андрића.

-Андрићева дјела су вјечна инспирација и веома чест путоказ на животним раскршћима, она су ризница сабраних животних мудрости и искуства, која непрестано надахњују. Филозофским и универзалним порукама у роману Андрић је упутио бројне поруке о животу својим вишеграђанима и људима на свим свјетским меридијанима - овим ријечима 47. по реду културну манифестацију "Вишеградска стаза" отворио је начелник општине Вишеград Младен Ђуревић обраћајући се присутнима на свечаној академији.

Он је изразио наду да ће ова манифестација и убудуће бити мјесто окупљања књижевника, пјесника и других умјетника и стваралаца, јер је то обавеза према великом књижевнику.

Традиционалну бесједу о Андрићу говорио је професор, емеритус Драган Стојанивић који је рекао да првa Андрићевa књигa коју је прочитао  "На Дрини ћуприја".

-Читање значајних умјетничких дјела подрзумијева спонтано тумачење, јер вјештина тумачења води ка томе да оно што сте у датом моменту прочитали почињете да примјењујете на самога себе. Андрић се као хроничар бавио дугим периодима, али оно што је мени остало на уму је периоду у Босни након Берлинског конгреса и окупација од стране Аустроугарске - рекао је Стојановић.

О вези Андрића и Вишеграда говорила је професор Вишња Косовић из Херцег Новог која је рекла да је овај писац увијек инспирација, у свом раду је сабрао много јер су и њему велики умови били инспирација.

-Његов језик је моћан и зато је код њега прича доведена до симбола, ријека и мост су доведени до симбола као и ова симболика вишеградске стазе. Андрић је кроз свој рад све теме довео до симбола - поручила је Косовићева.

У име СПКД "Просвјета" присутнима се обратио књижевник Миленко Јевђевић.

У склопу академије додијељене су награде побједницима литерарног конкурса „Културне знаменитости Вишеграда". Прво мјесто освојила је Невена Чабаркапа, друго Давид Зеленовић, а треће Кристина Николић. Њима је награде уручио начелник вишеградске општине.

У музичком дијелу програма наступиле су Весна Димић и Биљана Петковић.

"Вишеградска стаза" наставља се и сутра када ће у 12 часова у спомен учионици Иве Андрића бити одржана промоција збирке прича "Хангар за снове" књижевника Дарка Тушевљаковића иначе добитника "Андрићеве награде" за 2022. годину.

Покровитељи "Вишеградске стазе" су општина Вишеград, Министарство просвјете и културе Републике Српске, СПКД "Просвјета", ЗП "ХЕ на ДринИ" Вишеград, Културни центар "Иво Андрић" и Андрићград.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана