Narodno pozorište RS oprostilo se od Mladena Materića

I. B.
Narodno pozorište RS oprostilo se od Mladena Materića

BANjALUKA - Od velikog srpskog reditelja i profesora scenskog pokreta Mladena Materića oprostilo se i Narodno pozorište Republike Srpske sa čijim ansamblom je sarađivao često i veoma uspješno.


Naime, Mladen Materić je preminuo nakon kraće bolesti u 71. godini u Tuluzu u Francuskoj. Iz Narodnog pozorišta RS saopštili su da je 2013. na poziv tadašnjeg umjetničkog direktora Željka Stjepanovića, uvaženi profesor prvi put došao u Banjaluku i NPRS da bi režirao predstavu “Kuhinja” po tekstu P. Handkea.

- Iz Tuluza smo dobili kompletnu scenografiju, kostime i rekvizitu. Ohrabren svojim iskustvom predavača scenskog pokreta, Materić je iz nas izvukao ono za šta nismo ni znali da smo sposobni - da 105 minuta igramo neverbalnu predstavu. Bili smo i glumci i žongleri i plesači i kaskaderi i sve je besprijekorno funkcionisalo. Sve službe u našem pozorištu imale su priliku da upoznaju drugačiji odnos prema radu - saopštili su iz NPRS.

Naglasili su da je radeći sa njihovim ansamblom, Materić uvidio njihovu snagu, volju i ljubav prema pozorištu pa je u Francusku pozvao audio-video umjetnika Petra Bilbiju radi angažmana na novoj predstavi, a zatim sa umjetničkim direktorom, A. Stojkovićem otpočeo dogovore za rad na predstavi, prema Handkeovom komadu, “Časovi u kojima nismo ništa znali jedni o drugima”, u koprodukciji sa pozorištima iz Senara i Tuluza, koja preuzimaju gotovo sve, nimalo niske, troškove.

- Premijera predstave je izvedena 18.10.2015, na Dan NPRS-a. Jedan trg, jedna rečenica, jedan dječak i 18 glumaca u 105 minuta su pokazali tešku istoriju našeg prostora. To je označilo novo doba našeg pozorišta. Izašli smo u svijet i pokazali da iz naše napaćene zemlje ne dolazi samo stradanje i krv nego i umjetnost. Beograd, Petrograd, Babel fest u Rumuniji i dvonedjeljna turneja u Francuskoj zauvijek su uvrstili naše pozorište na mapu evropskih teatarskih kuća - naveli su iz NPRS.

Dodali su da se profesor sa teškom bolešću stoički nosio, šalio se s njom i tiho otišao, okružen svojom porodicom.

- Mahnuo nam je i ušao u vječno nebesko pozorište sa mnogo jačim ansamblom nego što je ovozemaljsko. Kada ovo bude čitao, vjerovatno će, kako je samo on umio da kaže, reći: “Lijepo ovi moji iz Srpske napisaše o meni, dugačko je, al' bar zato nije kratko” - saopštili su iz NPRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana