Народно позориште РС опростило се од Младена Матерића

И. Б.
Народно позориште РС опростило се од Младена Матерића

БАЊАЛУКА - Од великог српског редитеља и професора сценског покрета Младена Матерића опростило се и Народно позориште Републике Српске са чијим ансамблом је сарађивао често и веома успјешно.


Наиме, Младен Матерић је преминуо након краће болести у 71. години у Тулузу у Француској. Из Народног позоришта РС саопштили су да је 2013. на позив тадашњег умјетничког директора Жељка Стјепановића, уважени професор први пут дошао у Бањалуку и НПРС да би режирао представу “Кухиња” по тексту П. Хандкеа.

- Из Тулуза смо добили комплетну сценографију, костиме и реквизиту. Охрабрен својим искуством предавача сценског покрета, Матерић је из нас извукао оно за шта нисмо ни знали да смо способни - да 105 минута играмо невербалну представу. Били смо и глумци и жонглери и плесачи и каскадери и све је беспријекорно функционисало. Све службе у нашем позоришту имале су прилику да упознају другачији однос према раду - саопштили су из НПРС.

Нагласили су да је радећи са њиховим ансамблом, Матерић увидио њихову снагу, вољу и љубав према позоришту па је у Француску позвао аудио-видео умјетника Петра Билбију ради ангажмана на новој представи, а затим са умјетничким директором, А. Стојковићем отпочео договоре за рад на представи, према Хандкеовом комаду, “Часови у којима нисмо ништа знали једни о другима”, у копродукцији са позориштима из Сенара и Тулуза, која преузимају готово све, нимало ниске, трошкове.

- Премијера представе је изведена 18.10.2015, на Дан НПРС-а. Један трг, једна реченица, један дјечак и 18 глумаца у 105 минута су показали тешку историју нашег простора. То је означило ново доба нашег позоришта. Изашли смо у свијет и показали да из наше напаћене земље не долази само страдање и крв него и умјетност. Београд, Петроград, Бабел фест у Румунији и двонедјељна турнеја у Француској заувијек су уврстили наше позориште на мапу европских театарских кућа - навели су из НПРС.

Додали су да се професор са тешком болешћу стоички носио, шалио се с њом и тихо отишао, окружен својом породицом.

- Махнуо нам је и ушао у вјечно небеско позориште са много јачим ансамблом него што је овоземаљско. Када ово буде читао, вјероватно ће, како је само он умио да каже, рећи: “Лијепо ови моји из Српске написаше о мени, дугачко је, ал' бар зато није кратко” - саопштили су из НПРС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана