Muzički festival "Jesenja sonata" od 6. do 10. oktobra u Banjaluci

GS
Foto: B. BREZO

BANjALUKA – Internacionalni muzički festival "Jesenja sonata", 4. po redu biće održan u Banskom dvoru Kulturnom centru od 6. do 10. oktobra, saopšteno je iz ove ustanove, gdje je danas predstavljen ovogodišnji program.

- Kroz svoje četvrto festivalsko izdanje "Jesenja sonata" je već postala tradicionalna i prepoznatljiva kulturna manifestacija koja će, uvjereni smo u budućnosti  još snažnije stimulisati muzički  i kulturni razvoj grada i Republike Srpske, te  na radost publike, svake godine polovinom oktobra u Banskom dvoru okupljati najznačajnija imena domaće, regionalne i svjetske muzičke scene - istakao je direktor Banskog dvora Mladen Matović.

Ovaj događaj zamišljen je kao višednevni susret vrhunskih umjetika iz zemlje i inostranstva, a program u takvom duhu biće realizovan i ove godine. Čast da otvori ovogodišnje izdanje pripala je kompozitoru i gitaristi Nemanji Bogunoviću, i njegovom kvintetu " Strings attached", a kao poseban gost na ovom koncertu nastupiće operska diva, sopran Snežana Savičić Sekulić.

- Drugog dana festivala 7. oktobra,  predstaviće nam se jedan od trenutno najboljih evropskih kamernih sastava mlađe generacije trio "Tempora" iz Austrije, a trećeg dana, 8. oktobra, koncert će održati renomirani klavirski trio koga čine tri umjetnice iz Republike Srpske - Sonja Vojvodić(violina) Lidija Paulin (violončelo) Sonja Marković (klavir) - navode iz Banskog dvora o programu ovogodišnjeg izdanja festivala, te dodaju da je četvrti dan, 9. oktobar predviđen za koncert vrhunske pijanistkinje Elize Tomelini i violončeliste Luke Francetija iz Italije. Tomelinijeva je nastupala na "Jesenjoj sonati" 2019. godine, dok će Francetiju ovo biti prvo gostovanje u Banjaluci.

Festival će biti zatvoren 10. oktobra nastupom gudačkog kamernog orkestra "Zagrebački solisti".

Svi koncerti biće održani u koncertnoj dvorani Banskog dvora, uz ograničen broj posjetilaca, sa početkom u 20 časova, a ulaznica za svako koncertno veče iznosiće pet konvertibilnih maraka. 

Prodaja ulaznica počinje u utorak, a radno vrijeme biletarnice Banskog dvora je od 12 do 18 časova, svakim radnim danom, osim vikendom. 


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana