Kultna knjiga “Please Kill Me” na srpskom jeziku: Dokument pobune jedne generacije

B. P.
Kultna knjiga “Please Kill Me” na srpskom jeziku: Dokument pobune jedne generacije

BEOGRAD - Izdavačka kuća “Maskom” objaviće kultnu knjigu “Please Kill Me”, necenzurisanu usmenu istoriju panka na srpskom jeziku.

Knjiga “Please Kill Me” je nekonvencionalno, šokantno, drsko znalački ukomponovano štivo o grupi ljudi koja je na učmalost i dekadenciju američke kulture osrednjosti odreagovala burno i rušilački. Bunt, koji je cijela generacija osjećala prema establišmentu, iznjedrio je revolucionaran pokret koji nam je poznat kao pank, a koji je predvodila galerija iščašenih, ekscentričnih, često skandaloznih, ali iznad svega autentičnih i talentovanih likova.

U knjizi koja će se uskoro pojaviti pred domaćim čitaocima, oni svjedoče o periodu istorije koju su sami stvarali, a njihova svjedočanstva su sirova i surova, neumoljivo iskrena, često čak i kontradiktorna, ali svakako beskrajno interesantna i duhovita. Osim što će promijeniti shvatanje panka, rokenrola i muzike uopšte, ova knjiga će promijeniti i doživljaj usmenog svjedočenja kao književnog žanra.

Modernizujući usmenu tradiciju, ova knjiga iz korijena redefiniše pripovijedanje kao takvo. Kao što je sam pank bio revolucionaran, tako je u svojoj narativnoj metodi i ova knjiga o njemu. Djelo pruža najintimniji mogući literarni uvid u sjaj i bijedu jednog prošlog vremena čije su posljedice transgeneracijske.  Lu Rud, Igi Pop, Niko, Peti Smit, Malkolm Meklaren i mnogi drugi legendarni likovi njujorške scene iz vremena rađanja panka u ovoj knjizi svjedoče o burnoj i revolucionarnoj epohi previranja čiji su bili inicijatori i akteri. Autori knjige su Legs Meknil i Džilijan Mekejn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana