Izložba slika "Ispod površine" Biljane Marjanović otvorena u Banskom dvoru: Od fotografija do akrila na platnu

Milanka Mitrić
Izložba slika "Ispod površine" Biljane Marjanović otvorena u Banskom dvoru: Od fotografija do akrila na platnu

BANjALUKA - Serija sačinjena od trinaest akrila na platnu većih dimenzija, akademske slikarke Biljane Marjanović, čini njenu postavku "Ispod površine" koja je otvorena u malom izložbenom salonu Banskog dvora u Banjaluci.

Marjanovićeva u svojim radovima koristi fotorealizam kao glavnu inspiraciju, a rad na djelima počinjala je fotografisanjem modela ispod površine vode. Nakon toga ih je proučavala i trudila se da ih što uvjerljivije prenese na platno. Kako je sama autorka naglasila, proces nastanka slika je bio avanturistički poduhvat.

- Od kupovine "GoPro" kamere, preko učenja upravljanja istom, podešavanja, vremenskih prilika i neprilika, do modela, njihovog raspoloženja i obostranog strpljenja, sve je bila jedna velika avantura. Sav taj poduhvat trajao je oko dvije godine i služio mi je kao izgovor za putovanja po svijetu - rekla je Marjanovićeva.

Fotografije, koje su početna faza stvaranja, nastajale su u okeanima, morima i bazenima.

- Ispostavilo se da su najbolje fotografije nastale u mom rodnom gradu na jednom od tri bazena koja Banjaluka posjeduje. Uprkos tome i završenoj izložbi, moja putovanja će se nastaviti, kao i bavljenje fotografijom - dodaje slikarka.

Istoričarka umjetnosti Maša Čavić ranije je naglasila da su radovi obuhvaćeni izložbom "Ispod površine" na prvi pogled vedri i neobični potreti pojedinaca, u trenucima odmora, ali da su zapravo pravi prikazi tjeskobe kao nuspojave današnjeg društva.

- Tjeskoba koja je svojevrsna nuspojava današnjeg načina života sve više navodi pojedinca da se okrene prema onome što nosi u sebi i da na taj način razvije odbrambeni mehanizam pomoću kojeg će se lakše nositi sa problemima svakodnevice. To su misli i emocije koje nerijetko budu pogrešno prepoznate čak i od strane onoga koji ih u sebi nosi, samim tim ostajući nedefinisane i zarobljene ispod površine. Sve to stvara osjećaj gušenja, tjeskobe koja se čini neprolaznom, što navodi pojedinca da pronađe put do površine i udahne vazduh - kazala je Čavićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana