Izložba "Riba" Katarine Aćimović u "Vagonu": Heklanje u svjetlu modernog doba

Ilijana Božić
Izložba "Riba" Katarine Aćimović u "Vagonu": Heklanje u svjetlu modernog doba

BANjALUKA - Od početka umjetničkog stvaralaštva inspirisana sam radovima moje majke, tako mi se rodila i ideja za ovaj rad. Tematski istražujem vrlo ličnu priču koja je zaživjela prošle godine, a koju razrađujem kroz seriju radova u različitim tehnikama.

Kazala je to za "Glas Srpske" umjetnica Katarina Aćimović govoreći o izložbi "Riba" koja je otvorena do kraja mjeseca u banjalučkoj galeriji "Vagon". Istakla je da je kroz djetinjstvo  posmatrala  majku u procesu izrade  rukotvorina od konca. 

- Heklani rad u kome pronalazim interesovanje govori i o društvenim klasama u kojima žive ljudi. Kao neko ko je tada bio nijemi posmatrač, ko bi tek s vremena na vrijeme bacio pogled na neki rad koji bi tada bio u procesu stvaranja, najviše bih obraćala pažnju na oblike i simbole koji bi bili predstavljeni na tim majčinim radovima. Iako ti simboli nisu imali neku određenu svrhu i dublju simboliku, to me je motivisalo da se predam malo dublje u istraživanje - objasnila je Aćimovićeva.

Kako je kazala, trenutno istražuje heklane majčine radove, a od svih simbola privukao ju je simbol ribe. 

- Zainteresovao me je motiv ribe, ali i bijeli konac u rukotvorinama žena sa sela. Motiv riba za mene predstavlja simbol žene. Dok značajnost majčinih radova, konkretno ribe, inspiriše da njen rad osavremenim i realizujem na svoj način, a da ostane osnova netaknuta. Tako nastaje rad "Lice", majčin rad heklana riba koja je i polazna tačka za ostale radove i nastanak naziva samog koncepta - kazala je Aćimovićeva.

Budući da u svom radu umjetnica istražuje porodično nasljeđe, ona smatra da je potrebno dosta više raditi na obnovi i modernizaciji majčinih i bakinih umjetnina u današnjem dobu. 

- Pitam se da li vez u Republici Srpskoj ima budućnost? Vrijeme će pokazati ima li zaista budućnost u Srpskoj ili će potpuno nestati. Ipak, za sada ova umjetnost opstaje zahvaljujući kreativnim i talentovanim pojedincima koji se bore da u modernom dobu sačuvaju ostatke nekadašnjeg vremena - rekla je ona.

U okviru postavke izdvaja se rad "Revitalizacija" koji je nastao od majčinih heklanih radova od kojih Aćimovićeva stvara novi umjetnički rad - blejzer. 

- Ovim radom izlazim i iz vlastitih umjetničkih okvira, stvarajući odjevni predmet, ulazim u polje mode, ali zadržavajući se na pitanju uticaja tradicije na savremeno vizuelno stvaralaštvo - dodala je ona.

Naglasila je da svojim radom želi da osavremeni, ali i da oživi tradiciju ženskog zanata koji je nepravedno zaboravljen i zapostavljen.

Govoreći o radu galerije "Vagon" Aćimovićeva je istakla da je ovaj prostor veoma interesantan i značajan, jer ima za cilj da edukuje publiku i pokaže šta je to kvalitetna umjetnost i da bi zainteresovani za umjetnost mogli prepoznati šta je to dobro djelo, a šta nije. 

- Takođe, "Vagon" mladim umjetnicima pruža šansu da naprave prve profesionalne korake i kontakte sa publikom. Nešto što je novo i značajno u Srpskoj, jeste što galerija glavni značaj daje savremenim umjetnicima - zaključila je Aćimovićeva.

ŽENE U UMJETNOSTI

Katarina Aćimović kroz svoj rad bavi se i pozicijom žena u svijetu umjetnosti, a kazala je da osvrnemo li se unazad kroz istoriju, primijetićemo da je u savremenom društvu ostvaren značajan napredak u emancipaciji žena na mnogim poljima. 

- Sve više žena počinje biti prepoznatljivo u savremenoj umjetnosti kao i u srodnim djelatnostima. Mnogo više žena danas dobija status kustoskinje, galeristkinje, direktorice muzeja i drugih pozicija u kulturnim ustanovama - rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Preminuo čuveni režiser
Preminuo čuveni režiser
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana