Izložba Nikola Masinija u MSURS: Na raskršću poezije i antropologije

Ilijana Božić
Izložba Nikola Masinija u MSURS: Na raskršću poezije i antropologije

BANjALUKA - Multimedijalna izložba “States of statelessness” italijanskog umjetnika Nikola Masinija biće otvorena u četvrtak u 19 časova u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.

Postavka nosi naziv po četvrtom izdanju akademskog časopisa "Errant Journal - States of statelessness" koji se bavi fiktivnim viđenjem nacionalne države, alternativnog oblika solidarnosti i izgradnjom zajednice.

- Ove teme su predstavljene na izložbi kroz umjetnikovo preispitivanje odnosa prostora i vremena kroz multimedijalnu postavku u formi video-radova, fotoinstalacija i slika, te predstavlja svojevrsnu retrospektivu umjetničkih praksi kojima se bavi Nikolo Masini - saopštili su iz MSURS.

Dodali su da postavka kombinuje seriju radova artikulisanih na putu gdje se teritorije, statusi i sjećanja manifestuju kroz eksperimentisanje u stvaranju novih svjetova.

- Masinijev rad postavlja pitanja koja se tiču individualnih i kolektivnih odgovora na složene realnosti koje nameću različiti oblici geografske pripadnosti. Kao umjetnik, filmski stvaralac i istraživač, Nikolo Masini se može postaviti na raskrsnicu između istraživanja, stvaranja, poezije i antropologije - naveli su iz MSURS.

Objasnili su da kroz svoj rad nastoji da pruži novi način posmatranja stalnih procesa migracije, pojma kolonizacije, te pitanja ekonomskih i političkih narativa koji određuju donekle nesigurne uslove rada i stvaranje "nove" istorije.

“Nadovezujući se na konceptualni okvir časopisa 'Errant Journal', izložba artikuliše različite dispozicije u kojima imaginarna priroda nacionalne države može biti podvrgnuta alternativnim uslovima stvaranja mjesta, shvatanja granica i identiteta iz nove perspektive. Masini u svoj rad uključuje i kulturu sjećanja kroz narative koji opisuju konture stvarnosti u kojima je formirana višeslojna trauma koja artikulše različita stanja teritorijalne pripadnosti, izvan vremena, prostora i nasljeđa.”

Izložba je realizovana u saradnji Ambasade Italije u Sarajevu, Italijanskog udruženja privrednika u BiH i Muzeja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana