Изложба Никола Масинија у МСУРС: На раскршћу поезије и антропологије

Илијана Божић
Изложба Никола Масинија у МСУРС: На раскршћу поезије и антропологије

БАЊАЛУКА - Мултимедијална изложба “States of statelessness” италијанског умјетника Никола Масинија биће отворена у четвртак у 19 часова у Музеју савремене умјетности Републике Српске.

Поставка носи назив по четвртом издању академског часописа "Errant Journal - States of statelessness" који се бави фиктивним виђењем националне државе, алтернативног облика солидарности и изградњом заједнице.

- Ове теме су представљене на изложби кроз умјетниково преиспитивање односа простора и времена кроз мултимедијалну поставку у форми видео-радова, фотоинсталација и слика, те представља својеврсну ретроспективу умјетничких пракси којима се бави Николо Масини - саопштили су из МСУРС.

Додали су да поставка комбинује серију радова артикулисаних на путу гдје се територије, статуси и сјећања манифестују кроз експериментисање у стварању нових свјетова.

- Масинијев рад поставља питања која се тичу индивидуалних и колективних одговора на сложене реалности које намећу различити облици географске припадности. Као умјетник, филмски стваралац и истраживач, Николо Масини се може поставити на раскрсницу између истраживања, стварања, поезије и антропологије - навели су из МСУРС.

Објаснили су да кроз свој рад настоји да пружи нови начин посматрања сталних процеса миграције, појма колонизације, те питања економских и политичких наратива који одређују донекле несигурне услове рада и стварање "нове" историје.

“Надовезујући се на концептуални оквир часописа 'Errant Journal', изложба артикулише различите диспозиције у којима имагинарна природа националне државе може бити подвргнута алтернативним условима стварања мјеста, схватања граница и идентитета из нове перспективе. Масини у свој рад укључује и културу сјећања кроз наративе који описују контуре стварности у којима је формирана вишеслојна траума која артикулше различита стања територијалне припадности, изван времена, простора и насљеђа.”

Изложба је реализована у сарадњи Амбасаде Италије у Сарајеву, Италијанског удружења привредника у БиХ и Музеја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана