Izložba djela iz kolekcije Matice Srpske otvorena u MSURS

Milanka Mitrić
Izložba djela iz kolekcije Matice Srpske otvorena u MSURS

BANjALUKA  - Odlučili smo da ne tražimo evropske majstore, već da u našem slikarstvu tražimo evropske vrijednosti i odlučili se za četiri teme izložbe - sloboda, raznolikost, progres i nasleđe.

Tako možemo da pokažemo da se u našoj nacionalnoj umetnosti mogu prepoznati evropski fenomeni, rekla je upravnik Galerije Matice Srpske Tijana Palkovljević-Bugarski, o novootvorenoj izložbi u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.

Izložba "Evropski fenomeni iz kolekcije Galerije Matice srpske" otvorena je u MSURS, a među umjetnicima čija djela će svi zainteresovani moći da pogledaju su Petar Dobrović, Paja Jovanović, Sava Šumanović, Milan Konjović, Petar Omčikus, Lazar Vujaklija, Danica Jovanović, Vasa Pomorišac, Bogdan Šuput, Uroš Predić, Zaharije Orfelin, Stefan Tenecki, Hristofor Žefarović i drugi značajni autori.

Postavka je nastala prošle godine, u okviru godine posvećene evropskom kulturnom nasljeđu.

- Ova izložba pokazuje koliko je plodonosna saradnja Galerije Matice srpske i Muzeja savremene umjetnosti RS - rekla je ministar prosvjete i kulture RS Natalija Trivić, koja je podsjetila na to da je u pitanju dugogodišnja saradnja koja je dala dosta rezultata i traje na osnovu potpisanog protokola o saradnji ove dvije ustanove.

Izložba će biti otvorena do 5. decembra, a priređena je u okviru manifestacije "Dani Srbije u Srpskoj".

- Iako kulturu Srbije nije potrebno posebno predstavljati vama, jer se naš kontakt odvija neprestano i jer pratimo zajedno kulturna zbivanja u našim zemljama, ovi su dani potrebni i značajni kako bismo se još jednom podsetili koliko smo bliski i koliko govorimo zajedničkim jezikom kada se popnemo na pozornicu kulture i umetnosti. Tada ne postoje granice i naše prepoznavanje u tradiciji prelazi sve prostorne prepreke - navela je pomoćnik ministra kulture Srbije Danijela Vanušić, te dodala da postavka obrađuje evropske fenomene umjetnosti i spaja različitosti, podržava ideju jedinstva u različitostima, objedinjuje domaće i strane autore, spaja epohe i senzibilitete i nudi posetiocima mogućnost da prate razvoj likovne umjetnosti tokom dva vijeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana