Dragana Radanović prva rezidentkinja kuće autora u Fancuskoj

Tanjug
Dragana Radanović prva rezidentkinja kuće autora u Fancuskoj

BEOGRAD - Dragana Radanović biće prva rezidentkinja Kuće autora u Angulemu u Francuskoj, u okviru konkursa Ukrštene umjetničke rezidencije između Srbije i Francuske u oblasti stripa, najavili su organizatori.

Ovu autorku odabrala je stručna komisija u Francuskoj, konstatujući kako je priča i ugao kojim je autorka odabrala da je ispriča interesantan i da ga vredi razvijati u okviru rezidencije u Angulemu.

Dragana Radanović (1989) je za konkurs prijavila projekat "Nova slika detinjstva - eksperimenti", koji istražuje konstrukciju detinjstva u stripovima i pronalazi nove načine pripovedanja o tom životnom periodu.

Autorka je nakon završenih studija Animacije i vizuelnih efekata na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu, radila u Radio-televiziji Vojvodine do 2017. godine, a potom nastavila školovanje u oblasti stripa na doktorskim studijama pri KU Luven.

Između ostalog, njeni radovi u domenu eksperimentalnog stripa objavljeni su u dve publikacije "How to Escape the Loop?" and "Ghosted", u vidu kolekcije stripova 20 autora iz cijelog svijeta, a originalni radovi su bili izloženi u toku Angouleme festivala prošle godine.

Konačnom izboru rezidentkinje prethodila je uža selekcija u Srbiji, koju su realizovali domaći partneri na projektu Ukrštenih rezidencija - Francuski institut u Srbiji, Grad Pančevo i Agencija Komunikart.

Među 23 prijavljena autora i autorki, kao najboljih troje su izdvojeni projekti Dragane Radanović, Borisa Stanića i Ive Atoski.

Takođe, otvoren je i konkurs za francuskog rezidenta koji će u Srbiji boraviti od 1. do 31. oktobra 2020. godine.

Odabranom kandidatu biće obezbeđen smeštaj i atelje u Pančevu, uz stipendiju od 1.500 evra i pokrivene putne troškove.

Rezident će svoje radove izložiti na Nova Festivala u Pančevu, koji će se u ovom gradu održati tokom oktobra ove godine, a biće mu omogućeno da se upozna i radi sa akterima lokalne strip scene.

Kandidat treba da preda svoj rad u nastanku u PDF formatu, radnu biografiju i motivaciono pismo, kao i precizan opis projekta do 8.000 slovnih znakova, uz sinopsis u 10 redova.

Aplikacije u digitalnom formatu treba poslati na e-mail adresu maisondesauteurs@citebd.org , a rok za predaju projekata je 10. jun u ponoć. Komisija će objaviti ime rezidenta/kinje 31. jula ove godine.

Kandidat ili kandidatkinja mora biti francuski državljanin sa minimum 5 godina boravka u zemlji.

Da podsetimo, u okviru posete predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona potpisan je Sporazum o saradnji u oblasti kulture i stripa između francuskih i srpskih institucija.

Projekat Ukrštene umjetničke rezidencije iz oblasti stripa Srbija - Francuska je rezultat tog Sporazuma, i podrazumijeva uspostavljanje prve po redu strip rezidencije između dvije zemlje, u 2020. godini.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana