Драгана Радановић прва резиденткиња куће аутора у Фанцуској

Танјуг
Драгана Радановић прва резиденткиња куће аутора у Фанцуској

БЕОГРАД - Драгана Радановић биће прва резиденткиња Куће аутора у Ангулему у Француској, у оквиру конкурса Укрштене умјетничке резиденције између Србије и Француске у области стрипа, најавили су организатори.

Ову ауторку одабрала је стручна комисија у Француској, констатујући како је прича и угао којим је ауторка одабрала да је исприча интересантан и да га вреди развијати у оквиру резиденције у Ангулему.

Драгана Радановић (1989) је за конкурс пријавила пројекат "Нова слика детињства - експерименти", који истражује конструкцију детињства у стриповима и проналази нове начине приповедања о том животном периоду.

Ауторка је након завршених студија Анимације и визуелних ефеката на Академији умјетности у Новом Саду, радила у Радио-телевизији Војводине до 2017. године, а потом наставила школовање у области стрипа на докторским студијама при КУ Лувен.

Између осталог, њени радови у домену експерименталног стрипа објављени су у две публикације "Хоw то Есцапе тхе Лооп?" анд "Гхостед", у виду колекције стрипова 20 аутора из цијелог свијета, а оригинални радови су били изложени у току Ангоулеме фестивала прошле године.

Коначном избору резиденткиње претходила је ужа селекција у Србији, коју су реализовали домаћи партнери на пројекту Укрштених резиденција - Француски институт у Србији, Град Панчево и Агенција Комуникарт.

Међу 23 пријављена аутора и ауторки, као најбољих троје су издвојени пројекти Драгане Радановић, Бориса Станића и Иве Атоски.

Такође, отворен је и конкурс за француског резидента који ће у Србији боравити од 1. до 31. октобра 2020. године.

Одабраном кандидату биће обезбеђен смештај и атеље у Панчеву, уз стипендију од 1.500 евра и покривене путне трошкове.

Резидент ће своје радове изложити на Нова Фестивала у Панчеву, који ће се у овом граду одржати током октобра ове године, а биће му омогућено да се упозна и ради са актерима локалне стрип сцене.

Кандидат треба да преда свој рад у настанку у ПДФ формату, радну биографију и мотивационо писмо, као и прецизан опис пројекта до 8.000 словних знакова, уз синопсис у 10 редова.

Апликације у дигиталном формату треба послати на е-маил адресу маисондесаутеурс@цитебд.орг , а рок за предају пројеката је 10. јун у поноћ. Комисија ће објавити име резидента/киње 31. јула ове године.

Кандидат или кандидаткиња мора бити француски држављанин са минимум 5 година боравка у земљи.

Да подсетимо, у оквиру посете председника Републике Француске Емануела Макрона потписан је Споразум о сарадњи у области културе и стрипа између француских и српских институција.

Пројекат Укрштене умјетничке резиденције из области стрипа Србија - Француска је резултат тог Споразума, и подразумијева успостављање прве по реду стрип резиденције између двије земље, у 2020. години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана