Dokazani partner kulture: kompanija Mozzart četvrtu godinu uz Teatar fest „Petar Kočić"

Mozzart
Dokazani partner kulture: kompanija Mozzart četvrtu godinu uz Teatar fest „Petar Kočić"

Narodno pozorište Republike Srpske, tradicionalno, u prvoj sedmici juna glavno je mjesto okupljanja ljubitelja teatra jer je u toku XXVI Teatar fest "Petar Kočić". Već 26 godina ova kulturna manifestacija okuplja najbolje pozorišne ansamble iz zemlje i regiona, a četvrtu godinu zaredom podršku nacionalnom teatru Srpske pružila je kompanija Mozzart sponzorisanjem Festa.

Treće takmičarske večeri, odigrana je predstava "Ništa nećemo zaboraviti" u produkciji Pozorišta „Bora Stanković" Vranje, a zgrada Narodnog pozorišta bila je puna ljubitelja pozorišne umjetnosti.

„Mnogo nam znači pomoć kada se trudimo da organizujemo pozorišni događaj kakav je Teatar fest. Njegov značaj je prepoznatljiv u cijelom regionu. Kompanija Mozzart je opet bila domaćin jedne od večeri u takmičarskom dijelu Festivala, čime je ponovo pokazala svoju društvenu odgovornost i razumijevanje kulturnih potreba u našem gradu i u Republici Srpskoj", navela je Dijana Grbić, direktorka Narodnog pozorišta Republike Srpske.

 

U prepunoj sali publika je na velikoj sceni uživala u predstavi "Ništa nećemo zaboraviti" po motivima romana „Kanjec filjma" i „Ista priča" Vere Cenić. Za sjajnu igru pobrinuli su se glumci Pozorišta „Bora Stanković" Vranje, što je publika nagradila višestrukim aplauzima. 

 

Ovogodišnji Teatar fest "Petar Kočić", počeo je svečanim otvaranjem 3. juna na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske Koncertom spoznaje Njegoš i Kočić- korijeni. 

 

Prve takmičarske večeri publika je uživala u predstavi „Ljudi od voska" u sjajnoj izvedbi glumaca Narodnog pozorišta Sombor. Druge večeri u publici aplaudirali su glumcima Hrvatskog narodnog kazališta Split koji su ih oduševili komadom "Crvena voda". Večeras je Banjaluka domaćin Zenici, a na repertoaru je predstava "Drama o Mirjani i ovima oko nje". 

Posljednje takmičarske večeri će na scenu glumci Narodnog pozorišta u Beogradu, a publika će moći da gleda komad "Očevi i oci". 

Svečano zatvaranje Festivala je u nedjelju kada će biti proglašen pobjednici XXVI Teatar festa "Petar Kočić", a, njima u čast, glumci Narodnog pozorišta Beograd će odigrati predstavu "Sitnice koje život znače". 

Narodno pozorište Republike Srpske je i ove godine ugostilo odlične predstave iz regiona i time omogućilo banjolučkoj publici da uživa u vrhunskim izvedbama. Uz njih je, kao i protekle tri sezone, društveno odgovorna kompanija Mozzart koja iznova svojim primjerom pokazuje važnost ulaganja u kulturu i umjetnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana