Ansambl “Nino Rota” sutra u Banskom dvoru

Milanka Mitrić
Ansambl “Nino Rota” sutra u Banskom dvoru

BANjALUKA – Filmska muzika u bilo koje doba je jedan poseban vremeplov, kojim se vraćamo voljenim filmovima i voljenim kompozitorima i kroz muziku proživljavamo mnoge scene odgledanih filmova.

Filmska muzika u hladnim novembarskim danima može da bude pravi ugođaj i da donese jednu posebnu toplinu putovanja kroz muziku.

Za jedno takvo putovanje pobrinuće se italijanski ansambl “Nino Rota”,  koji će sutra u 20 časova nastupiti u koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra.

Ovaj ansambl osnovan je 1995. godine u čast 100 godina kinematografije.

- Svjetska javnost i mediji opisuju ovaj sastav kao slavlje za uši. Ove muzičarke ujedinila je ljubav prema muzici i filmu. Pored toga što prvoklasno izvode klasičnu muziku, posebna su njihova izvođenja klasičnih i slavnih filmskih kompozicija, jer one to čine na jedinstven način. Od svog osnivanja ansambl je stekao ugled i svjetsku slavu zbog svojih sposobnosti i originalnosti - naveli su organizatori.

Ansambl “Nino Rota” je nastupao širom svijeta, a posebno je moguće izdvojiti koncerte održavane u vrijeme otvaranja međunarodnih filmskih festivala.

- Ove muzičarke pobjednice su nacionalnih i međunarodnih takmičenja. Svoj talenat su nadograđivale na kursevima, specijalizacijama i seminarima sa najpoznatijim međunarodnim muzičkim pedagozima. One su poznati i cijenjeni solisti u različitim formacijama kamerne muzike, koje neprestano sarađuju sa najboljim italijanskim orkestrima – dodaju organizatori.

Publika u Banjaluci imaće priliku da uživa u odličnom repertoaru izabranih djela najslavnijih i najvećih svjetskih kompozitora.

Među kompozitorima čija djela izvode su: Nino Rota, Enio Morikone, Riz Ortolani, Džordž Geršvin, Leonard Bernštajn, Luis Bakalov i drugi. 

Ansambl izvodi i originalne aranžmane koje je napisala pijanistkinja i osnivačica grupe Debora Viko i prilagodila repertoar za njih.

Ansambl  “Nino Rota” 2008. godine osvojio je “Premio Sonara” za najbolji snimljen kompakt disk pod nazivom “Đulijeta” posvećen slavnoj italijanskoj glumici Đulijeti Masina.

Zahvaljujući uspjehu kompakt diskova i njihovom repertoaru, postale su popularne širom svijeta.

 

SASTAV

Ansambl “Nino Rota” čine  Roza Soriće (sopran), Đanina Gvacaroni (violina), Federika Torbidoni (flauta), Gracijana Đansante (oboa), Ćećilija Amadori (violončelo) i Debora Viko (klavir i aranžmani).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana