Ансамбл “Нино Рота” сутра у Банском двору

Миланка Митрић
Ансамбл “Нино Рота” сутра у Банском двору

БАЊАЛУКА – Филмска музика у било које доба је један посебан времеплов, којим се враћамо вољеним филмовима и вољеним композиторима и кроз музику проживљавамо многе сцене одгледаних филмова.

Филмска музика у хладним новембарским данима може да буде прави угођај и да донесе једну посебну топлину путовања кроз музику.

За једно такво путовање побринуће се италијански ансамбл “Нино Рота”,  који ће сутра у 20 часова наступити у концертној дворани Банског двора Културног центра.

Овај ансамбл основан је 1995. године у част 100 година кинематографије.

- Свјетска јавност и медији описују овај састав као славље за уши. Ове музичарке ујединила је љубав према музици и филму. Поред тога што првокласно изводе класичну музику, посебна су њихова извођења класичних и славних филмских композиција, јер оне то чине на јединствен начин. Од свог оснивања ансамбл је стекао углед и свјетску славу због својих способности и оригиналности - навели су организатори.

Ансамбл “Нино Рота” је наступао широм свијета, а посебно је могуће издвојити концерте одржаване у вријеме отварања међународних филмских фестивала.

- Ове музичарке побједнице су националних и међународних такмичења. Свој таленат су надограђивале на курсевима, специјализацијама и семинарима са најпознатијим међународним музичким педагозима. Оне су познати и цијењени солисти у различитим формацијама камерне музике, које непрестано сарађују са најбољим италијанским оркестрима – додају организатори.

Публика у Бањалуци имаће прилику да ужива у одличном репертоару изабраних дјела најславнијих и највећих свјетских композитора.

Међу композиторима чија дјела изводе су: Нино Рота, Енио Мориконе, Риз Ортолани, Џорџ Гершвин, Леонард Бернштајн, Луис Бакалов и други. 

Ансамбл изводи и оригиналне аранжмане које је написала пијанисткиња и оснивачица групе Дебора Вико и прилагодила репертоар за њих.

Ансамбл  “Нино Рота” 2008. године освојио је “Премио Сонара” за најбољи снимљен компакт диск под називом “Ђулијета” посвећен славној италијанској глумици Ђулијети Масина.

Захваљујући успјеху компакт дискова и њиховом репертоару, постале су популарне широм свијета.

 

САСТАВ

Ансамбл “Нино Рота” чине  Роза Сориће (сопран), Ђанина Гвацарони (виолина), Федерика Торбидони (флаута), Грацијана Ђансанте (обоа), Ћећилија Амадори (виолончело) и Дебора Вико (клавир и аранжмани).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана