Četvrt vijeka od smrti Danila Kiša

Tanjug
Četvrt vijeka od smrti Danila Kiša

Danilo Kiš, jedan od najznačajnijih pisaca našeg regiona, preminuo je prije 25 godina, 15. oktobra 1989. u Parizu, ostavivši za sobom dijela koja su duboko utisnuta u našu književnu i sveukupnu istoriju.

Kiš (1935-1989) je romansijer, pripovjedač, esejista, dramski pisac, prevodilac sa francuskog, ruskog i mađarskog jezika. Bio je član SANU, diplomirao je svjetsku književnost u Beogradu.

Preminuo je u Parizu 15. oktobra 1989, a sahranjen je u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu.

U Beogradu i inostranstvu izvodi se predstava "Grobnica za Borisa Davidoviča" kao regionalni pozorišni projekat, a uskoro će biti objavljena i Kišova sabrana djela.

Bio je dramaturg pozorišta "Atelje 212" i lektor za srpski jezik u Strazburu, Bordou i Lilu. Među njegovim djelima su romani "Psalam 44", "Mansarda", "Bašta, pepeo", "Peščanik", "Grobnica za Borisa Davidoviča", pripovjetke "Rani jadi", "Enciklopedija mrtvih", drama "Elektra 70", polemički spis "Čas anatomije".

Počeo je kao pjesnik, a potom se okrenuo prozi, kojom je u drugoj polovini 20. vijeka izveo poetički preokret u srpskoj književnosti.

Predstava po njegovom romanu "Grobnica za Ivana Davidoviča", u režiji Ivice Buljana, premijerno je izvedena 21. jula na Mitelfestu u Italiji. Krajem septembra igrana je i u Beogradu na 48. pozorišnom festivalu Bitef.

Taj Kišov složeni tekst dat je u vidu epizoda koje hronološki prate životni put revolucionara B. D. Novskog, kroz scene pune nasilja, erotike, nagosti, žive muzike, vatre i leda na pozornici.

Predstava je nastala u koprodukciji Hartefakta, Mini-teatra Ljubljana, Bitef teatra, Novog kazališta Zagreb, CZKD Beograd, Festivala Zadar snova i u saradnji sa Ministarstvom kulture Srbije u projektu obilježavanja stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata.

U čast obilježavanja uspomene na velikog književnika, akademika SANU, nedavno je u najmlađem beogradskog naselju "Stepa Stepanović" otvorena osnovna škola koja nosi njegovo ime.

Kišovo ime nose i srednja škola u Budvi, kao i ulice u Novom Sadu, Beogradu, Podgorici, Vršcu. Njegovo ime nosi biblioteka u Vrbasu, kao i Narodna biblioteka u Tesliću u Republici Srpskoj.

U Kišovoj rodnoj Subotici uspomenu na njega čuvaju Gradska knjižara i Fondacija za omladinsku kulturu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana