Uskoro Bećkovićevi “Portreti iz doba korone”

GS
Uskoro Bećkovićevi “Portreti iz doba korone”

BEOGRAD - Akademik Matija Bećković najavio je da će ove godine biti izdata njegova nova zbirka “Portreti iz doba korone”, istakavši da mu se tokom vanrednog stanja zbog epidemije ukazala prilika da napiše ono što je mislio da mora kad-tad da stavi na papir.

 “Prva knjiga je bila plava, pa crvena, a ova će biti bela. Kao naša zastava”, rekao je Bećković za “Večernje novosti”, koje će biti izdavač.

On je naglasio da se, kada čovjek malo bolje razmisli, ispostavi da su najveća djela i nastala u raznim oblicima karantina.

“Dante je pevao u izgnanstvu, Servantes pisao u zatvoru, Dostojevski u progonstvu, Miloš Crnjanski u emigraciji, Ivo Andrić pod okupacijom. Taj spisak nema kraja i možda nije slučajno da se pisci u tim vanrednim okolnostima vraćaju sebi i večnim pitanjima o smislu života. Tako je i sada. Tek pod koronom smo se setili svih tih primera”, rekao je Bećković.

Pjesnik Gojko Đogo kaže da od početka epidemije nije ništa napisao, već je sređivao stare tekstove koje će objaviti u okviru jedne zbirke.

Pisac Miroslav Toholj uspio je da u protekla dva mjeseca završi knjigu kraćih priča.

“Nisam pisao o virusu, mada se kroz priče provlače neki detalji koji su pratili pandemiju, recimo način nošenja maski”, otkrio je on.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana