Uručenje “Kočićevog pera” Čedomiru Višnjiću u petak u Zagrebu

Danko Kuzmanović
Uručenje “Kočićevog pera” Čedomiru Višnjiću u petak u Zagrebu

Banjaluka - Zadužbina “Petar Kočić Banjaluka – Beograd” i ove godine biće gost međunarodnog sajma knjiga Interliber, koji se održava od 13. do 18. novembra u Zagrebu.

Na ovom uglednom sajmu će i ove godine biti održana književna manifestacija “Kočićevo podne”, na kojoj će biti svečano uručena književna nagrada “Kočićevo pero”, za jesen 2018. godine ovogodišnjem laureatu Čedomiru Višnjiću, za knjigu “Vreme sporta i razonode”. Nagrada će biti svečano uručena u petak na centralnoj bini sajma knjiga u Zagrebu. Tom prilikom o laureatu će govoriti književnici Nikola Vukolić, Miljenko Jergović i Mladen Vesković.

Kao i na beogradskom, i na zagrebačkom sajmu knjiga  “Zadužbina Petar Kočić Banjaluka - Beograd” će se predstaviti sa blizu 350 naslova, među kojima naročito izdvajaju dvojezična izdanja biblioteke “Prevodi”, te srpske klasike Petra Kočića, Ivu Andrića, Mešu Selimovića, Vladana Desnicu, Branka Ćopića i druge, za koje među posjetiocima ovoga sajma iz godine u godinu vlada sve veće interesovanje.

Na sajmu su, kao i do sada na štandu, predviđena druženja sa piscima, a naročito sa mladim stvaraocima, kao i sa drugim značajnim izdavačima, rekao je Nikola Vukolić.

Na nedavno završenom međunarodnom Sajmu knjiga u Beogradu knjige “Zadužbine Petar Kočić Banjaluka - Beograd”, zasjale su na najljepši način. Neke su bile u najužem izboru za glavnu nagradu Sajma.

- Naš cilj je bio da se na ovom, svima nama dragom, Sajmu predstavimo što uspješnije u čemu smo i uspjeli. Za svoj rad i uspješno predstavljanje dobili smo mnogobrojne čestitke od čitalaca i drugih uglednih posjetilaca našeg štanda, na čemu im ovom prilikom zahvaljujemo. Takođe smo, na našem štandu, imali značajne susrete sa piscima i izdavačima iz regiona, kao i drugim izdavačima iz svijeta. Dogovorili smo brojne saradnje, sa izdavačima iz Kube, Španije, Kine (gdje smo pozvani da budemo gosti na njihovom sajmu), Italije, Poljske, Njemačke, Grčke, Engleske i drugih zemalja - kazao je direktor i urednik “Zadužbine Petar Kočić”, Nikola Vukolić.

Izostala podrška grada

- Ranijih godina smo imali podršku za odlazak “Zadužbine Petar Kočić” na sajmove, iako smo do sada bili podržavani kao institucija od posebnog interesa za grad, a svjedoci smo u posljednje vrijeme da grad podržava sumnjive kulturne projekte, te objavljivanje knjiga sumnjivog kvaliteta, dok “Zadužbinu” nisu udostojili čak ni odgovora na naše zahtjeve za finansijsku podršku. Politika je odavno među knjigama, gdje joj naravno nikako nije mjesto, a o knjizi na ovom prostoru odlučuju oni koji ne znaju i ne čitaju, i tome se mora jednom stati u kraj - rekao je književnik Nikola Vukolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana