U Srebrenici predstavljeni lik i djelo pisca Marka Markovića

Srna
Foto: Srna

SREBRENICA- U Narodnoj biblioteci Srebrenica danas su predstavljeni lik i djelo zvorničkog književnika, publiciste i kulturnog radnika Marka Markovića.

U okviru treće manifestacije "Dani Marka Markovića", koju organizuje Matična biblioteka Zvornik, danas je u Srebrenici profesor Stanislav Tomić održao video-prezentaciju o književniku, učesniku proboja Solunskog fronta, književnom kritičaru, prvom predsjedniku Društva pisaca BiH i nekadašnjem direktoru Narodnog pozorišta i Izdavačke kuće "Svjetlost" iz Sarajeva.

Tomić je istakao da je Marković autor zbirki priča "Od sumraka do zore" i "Kriva Drina", za koju je 1935. godine dobio književnu nagradu Srpske akademije nauka.

"Marković je rođen 1896. godine u Zvorniku, a umro je 1961. na Palama. Družio se sa Ivom Andrićem i ostalim piscima i intelektualcima toga doba i bio jedan od dvojice potpisnika Novosadskog sporazuma o jeziku 1954. godine", rekao je Tomić Srni.

On kaže da je zanimljivo da je Andrić za poklonjenu knjigu "Kriva Drina" Markoviću poklonio svoj roman "Na Drini ćuprija", na kojem je napisao posvetu "Sve Drine ovog svijeta su krive, nikada ih ne možemo ispraviti, a nikada ne treba da ih prestanemo ispravljati".

Tomić je rekao da je, zbog epidemiloških mjera, ovogodišnja manifestacija "Dani Marka Markovića" organizovana kao video-prezentacija o ovom kulturnom radniku i biće prikazana u pet opština regije Birač kako bi se zainteresovani upoznali o liku i djelu ovog pisca i kulturnog pregaoca.

Organizator je Narodna biblioteka i muzejska zbirka Zvornik. Cilj manifestacije je da predstavi široj javnosti rad i djelo Markovića i sačuva od zaborava njegov značaj za razvoj kulture ne samo u zvorničkoj regiji, već i na nivou BiH.

Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana