U najužem izboru za “Beogradskog pobednika” šest knjiga: U trci Kusturica, Kecmanović i Petrović

 Ilijana Božić
U najužem izboru za “Beogradskog pobednika” šest knjiga: U trci Kusturica, Kecmanović i Petrović

BEOGRAD - Knjige “Vlastelinstva” Bojana Vasića, “Kad đavoli polete” Vladimira Kecmanovića, “Vidiš li da ne vidim” Emira Kusturice, “Mir i mir” Mirjane Novaković, “Papir sa vodenim znakom” Gorana Petrovića i “Teferič na Slaviji” Sanje Savić Milosavljević ušle su u najuži izbor za nagradu “Beogradski pobednik”.

Ovo priznanje dodjeljuje se za najbolji roman objavljen na srpskom jeziku u 2022. godini, a žiri koji odlučuje o najboljima radi u sastavu Predrag Petrović, Vesna Trijić, Petar Pijanović, Slađana Ilić i Nataša Anđelković.

Ime dobitnika biće objavljeno u utorak u 12 časova u Biblioteci grada Beograda.

Govoreći o knjizi “Vlastelinstva” Bojana Vasića, čiji je izdavač “Treći trg” Uroš Kotlajić je napisao da je jezik koji ovdje nastaje poetski.

- Da li iz toga, onda, treba čitati i jedan politički stav, imamo li prostor koji izmiče tim kandžama ideologije, imamo li jezik za to? Možda treba pitati: da li je detinjstvo naša jedina domovina? Na kraju, opet -  taj osećaj znamo vrlo dobro, ostajemo razoružani upravo pred poezijom, nesumnjivom, apsolutnom i tajanstvenom poezijom koja ovde izbija iz svake stranice - napisao je Uroš Kotlajić o ovom romanu.

U uži izbor je ušla i knjiga “Kad đavoli polete” Vladimira Kecmanovića u izdanju “Lagune”, a kako je navedeno na sajtu ove izdavačke kuće novi roman ovog nagrađivanog pisca na razmeđi je potresne ljudske drame i vrhunski napisanog trilera. Navedeno je da su njegovi junaci oličenje današnje surove realnosti svijeta u kojem živimo, te da Kecmanović svojim osobenim načinom pisanja ukazuje da je njegova priča o zlostavljanju dječaka simbol globalnog zlostavljanja koje trpimo i sa kojim živimo.

U trci za “Beogradskog pobednika” je i roman Emira Kusturice “Vidiš li da ne vidim” koji je objavila Srpska književna zadruga.

- Glavni junak ovog djela je nobelovac Petar Handke koji savremenom svijetu drži duhovitu lekciju o plemenitom savršenstvu umjetnosti i moralnosti i to kroz parabolu hodanja po žici iznad rijeke Drine koja spaja i razdvaja sve osim čovječnosti - navedeno je u opisu romana.

Među knjigama koje su ušle u uži izbor za ovo priznanje je i djelo “Mir i mir” Mirjane Novaković, čiji je izdavač “Laguna”. Ljiljana Pešikan Ljuštanović istakla je da se sve pripovjedne niti ovog romana maestralno zapliću i raspliću gradeći bogato, duhovito i potresno djelo u kojem se odvija tragikomični koloplet naše tranzicijske stvarnosti.

Tu je i novi roman Gorana Petrovića “Papir sa vodenim znakom” čiji je izdavač takođe “Laguna”. Na stranici izdavača je navedeno da je ovo priča o jednom događaju u renesansnoj Italiji koja je poslužila Goranu Petroviću da svoju novu knjigu, raskošno ispripovijedanu uobliči u dalekosežnu i duhovitu metaforu o scenama života i smrti, o tajnama pisanja i stvaranja uopšte.

I posljednji roman koji se bori za “Beogradskog pobednika” je “Teferič na Slaviji” Sanje Savić Milosavljević koji je objavljen u izdanju “Bedem knjige”. U opisu ovog djela istaknuto je da ono govori o graničnom, radikalnom i duhovnom poštujući ritam života i našeg krhkog postojanja u prirodi i u istoriji.

O priznanju

Nagrada za najbolji roman “Beogradski pobednik” ustanovljena je 2021. godine i dodjeljuje se jednom godišnje za djelo koje predstavlja najvrednije dostignuće u oblasti književnosti, a osnovala ju je Biblioteka grada Beograda. Prošle godine prvi put je dodijeljena i to piscu Dragi Kekanoviću za roman “Privrženost”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana