Trebinjski studenti okupirali grad: Poezija na ulici poziva zaspale na buđenje

Ratomir Mijanović
Trebinjski studenti okupirali grad: Poezija na ulici poziva zaspale na buđenje

Trebinje - Pomalo neočekivano, ali svakako simpatično, Trebinje je osvanulo okićeno poezijom.

Na svim mjestima u centru grada gdje se reklamiraju brojni ljetni koncerti, izložbe i slično, osvanuli su stihovi Jovana Dučića, Vladislava Petkovića Disa i mnogih drugi. Na običnom A4 formatu papira, odštampani na kućnom štampaču, "okupirali su grad", a ako je suditi po reakcijama Trebinjaca, ovaj potez je naišao na njihovo odobravanje.

I tako je počela potraga za misterioznim počiniocima ovog "zločina". Iako je ekipa "Glasa Srpske" otkrila jednog od njih, poštujući njegovu želju, nećemo ga predstaviti, ali riječ je o mladom momku, studentu "lijepih riječi", zaljubljeniku u poeziju i pisanu riječ. I nije jedini. Društvo je, kaže, bilo malo, ali odabrano.

- Ideja se rodila sasvim spontano, a cilj je da se narodu skrene pažnja da postoji i poezija, da postoji nešto lijepo u ovim smutnim vremenima, da postoji patriotizam, da Dis, Šantić, Dučić nisu mrtvi, da umjesto političkih plakata i koncerata koji promovišu kič i šund mora biti mjesta i za velikane srpske književnosti. Poezija je marginalizovana, zatvorena je u neke okvire, treba je izvesti na ulicu da pozove zaspale na buđenje, da pokaže vrijednost srpskog naroda i ojača nacionalni identitet - kazao je on.

Željeli su, kako kaže, da u studeno društvo unesu sunca, povedu rat protiv klonulosti i malodušnosti.

- Ovo su uradili oni koji su glasnici onih koji od bola više ne mogu ni da govore. Ovo je postupak onih koji hoće da izraze novi duh protiv svih okoštalih konvencija u društvu i kulturi - istakao je ovaj student.

Ovaj poetski zaljubljenik reče nam da je počeo od Dučićevog spomenika u centru grada.

- Tu sam zalijepio na dvije svjetiljke ove dvije njegove za cara Dušana i "čuvaj se, moj rode, svojih stranputica ..." i onda lagano po gradu po banderama i onim oglasnim tablama lijepio gdje se lijepe ovi ostali plakati - priča ovaj "poetski diverzant" i dodaje da je sve obavio u vremenu od tri do četiri časa ujutro.

- Jutros sam uranio, pili smo kafu i posmatrali Trebinjce i njihove reakcije. Često ljudi zastanu, pogledaju, pročitaju. A kada sam vidio da moja nekadašnja razrednica zastaje kod svakog, pročita i nasmije se, znao sam da smo na pravom putu - srećan je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana