Rukopisi, papiri i pisma Franca Kafke dostupni onlajn

Srna
Rukopisi, papiri i pisma Franca Kafke dostupni onlajn

TEL AVIV - Zbirka dokumenata čuvenog češkog pisca Franca Kafke sada je dostupna onlajn, nakon intezivne restauracije, katalogizacije i digitalizacije, javlja Bi-Bi-Si.

Digitalna kolekcija uključuje tri verzije priče "Svadbene pripreme na selu", notes u kome je vježbao hebrejski jezik, kao i više stotina ličnih pisama, crteža i dnevnika sa putovanja.

"Dokumenti i bilješke Franca Kafke sada će se pridružiti milionima drugih koje smo postavili onlajn posljednjih godina u okviru naših napora da sačuvamo i prenesemo kulturna dobra budućim generacijama", rekao je Oren Vajnberg, direktor Nacionalne biblioteke Izraela.

On je naveo da je Biblioteka ponosna što sada može da, naučnicima i milionima zaljubljenika lika i djela Franca Kafke u Izraelu i širom svijeta, ponudi besplatan pristup papirima koji su dugo bili nedostupni.

Kafka je otkrio talenat za crtanje na prvoj godini univerziteta, a njegove crteže čine prevashodno groteskne karikature ljudi koje je susretao, a ponekad i njega samog.

Ovu kolekciju ostavio je Maks Brod Nacionalnoj biblioteci Izraela. Brod je bio Kafkin prijatelj kojem je pisac povjerio da spali njegove rukopise nakon smrti, što je Brod odbio i umjesto toga ih objavio, čime je Kafka priznat kao jedan od najvećih pisaca 20. vijeka.

Nakon smrti Broda 1968. godine, zbirka Kafke je nestala, a Nacionalna bibilioteka borila se 11 godina da se kolekcija vrati.

Istražioci su tražili dokumenta u Njemačkoj, Švajcarskoj i trezorima u Izraelu.

Posljednji dio dokumenata stigao je u Izrael 2019. godine.

Kafka je umro 1924. godine u 41. godini, nakon sedam godina borbe sa tuberkolozom.

Nakon 15 godina, Brod, takođe češko-jevrejski pisac, morao je da bježi za Tel Aviv iz Čehoslovačke nakon nacističke okupacije.

On je nosio Kafkine papire i rukopise u koferu i kasnije je mnoge objavio, čime je pomogao da se ime njegovog prijatelja zauvijek učvrsti u istoriju.

Nakon smrti Broda, kolekcija je predata njegovoj sekretarici Ester Hofe. Brod je od nje tražio da obezbijedi da dokumenta i rukopisi stignu do Nacionalne biblioteke.

Ona je ipak zadržala neka dokumenta do svoje smrti 2007. godine, i to u svom stanu u Tel Avivu, te u trezorima u Izraelu i Švajcarskoj.

Ona je 1988. godine prodala rukopis "Procesa" za dva miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana