Rajko Petrov Nogo neponovljiva ličnost koja je pomagala svima

Srna
Rajko Petrov Nogo neponovljiva ličnost koja je pomagala svima

PALE - Književnik i akademik Rajko Petrov Nogo ostavio je velika djela iza sebe, bio je neponovljiva ličnost i svima pomagao, rekao je danas na Palama šef Katedre za teatrologiju Filozofskog fakulteta Rade Simović na projekciji dokumentarnog filma "Rajko Nogo".

Simović je istakao da je iza Rajka Petrova Noga ostalo obimno književno djelo koje broji oko 60 naslova poezije, estetike i književne kritike.

On je dodao da je Akademija umjetnosti Republike Srpske 2017. godine objavila bibliografiju Rajka Petrova Noga u kojoj je predstavljeno 2.316 bibliografskih jedinica, što dovoljno govori o kakvom je književniku riječ.

Projekcija filma, scenariste i režisera Snježana Lalovića, održana je na Filozofskom fakultetu na Palama u znak sjećanja na Rajka Petrova Noga.

Simović je naglasio da je Nogo iza sebe ostavio velika djela, kao i da je bio svjedok vremena i stasavanja Republike Srpske.

"Kolege i studenti pamtiće ga kao neponovljivu ličnost, koja je bila spremna da pomogne svima, posebno mladima. Nadam se da će današnje prikazivanje filma biti povod mnogima na fakultetu da u maju uvijek organizuju majske svečanosti posvećene Rajku", izjavio je Simović novinarima.

Profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Vladan Bartula istakao je da je Nogo dio radnog vijeka proveo radeći kao profesor na Katedri na opštu književnost na ovoj visokoškolskoj ustanovi i da je zadužio sve po mnogim osnovama.

On je napomenuo da je Nogo bio jedan od najvećih srpskih pjesnika druge polovine 20. vijeka i samim tim zaslužuje i literarnu i naučnu pažnju, te da su mu danas odali mali omaž i evocirali uspomene.

Bartula je dodao da je inicijalna ideja da se sjećanje na Noga organizuje na Filozofskom fakultetu u okviru majskih svečanosti, jer je rođen u maju, te bi tada govorili o njemu, srpskoj poeziji i odali zahvalnost njemu i i njegovim prijateljima pjesnicima.

Rajko Petrov Nogo rođen je 13. maja 1945. godine u selu Borija u Hercegovini, a preminuo je 28. novembra 2022. godine u Beogradu.

Nogo je bio član Udruženja književnika Srbije, a Upravni odbor tog udruženja da je 30. marta 2012. godine predložio za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umjetnosti.

Bio je član prvog saziva Senata Republike Srpske od 1997. godine, a ponovo je izabran 9. aprila 2009. godine.

Dobitnik je 23 nagrade, a do kraja 2007. godine objavio je 52 knjige.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana