Promovisane putopisne priče "Na Kosmetu" Milanka Borovčanina Romsoka

Srna
Foto: Srna

SOKOLAC - U Narodnoj biblioteci na Sokocu promovisana je knjiga putopisnih priča "Na Kosmetu", književnika Milanka Borovčanina Romsoka.

Borovčanin je novinarima rekao da je ovo njegova 16. knjiga u kojoj su uglavnom prečišćene ranije objavljivane priče, te da je knjiga dobila naslov po centralnoj priči "Na Kosmetu".

"Sve priče su posvećene mojim prijateljima i ličnostima koje zaslužuju da se njihovo ime nađe ispod ovog naslova", izjavio je Borovčanin.

On je naveo da je pisao o svojim planinama - Romaniji i Devetaku, koje je kao dugogodišnji planinar prepješačio više puta, o svojim putovanjima u predivne i drage krajeve, o Suvoj planini, koju je Andrić proslavio pod poetskim imenom "Rzavski bregovi".

Borovčanin je rekao da mu je želja da mu Bog da još vremena da se vrati svojoj Romaniji i napiše knjigu "o vremenu i ljudima koji polako nestaju, o krajevima u koje će se vratiti šuma tamo gdje je mnogo godina ranije bila", izrazivši nadu, da će opet na ove raseljene prostore doći neki novi stanovnici.

Moderator sinoćne književne večeri, književnik i pjesnik Milenko Jevđević iz Banjaluke, koji je i recenzent knjige, rekao je da Romsokova knjiga propagira zdrav način života i povratak prirodi u kojoj "čovjek u ovom vremenu - zarobljenik savremenih tehnologija tek na planini spoznaje drugačiju predstavu o sebi i sistemu vrijednosti".

Jevđević je naglasio da njegovi putopisi imaju, osim istorijske, i izuzetnu umjetnički vrijednost jer sadrže puno činjenica o ljudima, mjestima i događajima kroz koje je putovao, te dodao da je ova knjiga svojevrsna istorijska čitanka i razglednica cijelog romanijskog platoa.

"Borovčanin je po vokaciji pjesnik, jedna tanana lirska duša i on u svojim putopisima ne iznosi samo tu surovu istorijsku građu nego to sve oplemenjuje rafiniranim književnim jezikom i stilom po kome je on već i poznat, tu su njegovi epiteti i neke kovanice po kojima je on prosto on", dodao je Jevđević.

Književnik i pjesnik Slodoban Ristović iz Užica, govoreći o Romsokovim putopisnim pričama, istakao je da njihovog autora prvenstveno treba shvatiti kao pjesnika, a za njegove priče i knjige da je "sve to poezija".

"Poezija je bogobojažljivo stanje nekoga kome je Bog dozvolio da koristi reči, a Milanko te reči ume da koristi i u njegovim prethodnim knjigama ima puno toga čime dokazuje da pripada posebno nadarenima", naveo je Ristović.

Borovčanin je član Udruženja književnika Republike Srpske i Udruženja književnika Srbije, autor je dva romana, tri knjige priča i pripovjedaka, osam knjiga poezije, dvije knjige putopisa i jedne antologijske pjesme.

Dobitnik je više književnih nagrada među kojima je Diploma i medalja književnika Rusije-Moskovske podružnice i Povelja "Vidovdanskih pjesničkih susreta na Romaniji", te nosilac Ordena Krsta milosrđa kojim ga je odlikovala Republika Srpska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana