Promovisana knjiga "Nebeska dvorišta" vladike Grigorija

Srna
Promovisana knjiga "Nebeska dvorišta" vladike Grigorija

TREBINjE- Njegovo preosveštenstvo vladika dizeldorfski i njemački Grigorije večeras je u porti Sabornog hrama Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju promovisao svoju novu knjigu "Nebeska dvorišta" - priču koja je svojevrsna oda Planinici, rodnom mjestu vladike, o ljepoti i stradanju jedne zajednice.

Vladika Grigorije je prije promocije rekao novinarima da je riječ o ličnoj, ali i drami zajednice u kojoj je odrastao, te da su se te dvije drame prelamale u istom trenutku.

On je istakao da knjiga nosi poruku o životnim odlukama, rastancima, odlascima kojih je imao više u životu, ali i o važnim ličnostima koje su obilježile njegov život, prije svega, majke, te vladike Atanasija, njegovog duhovnog oca.

"Cijeli naš život je odricanje, odlaženje, rastanci, ali najčudesnije je što sa sobom nosimo čitav naš svijet kud god da odemo i nekad kad nešto napišemo shvatimo koliko taj svijet u nama živi", istakao je vladika Grigorije.

Pjesnik Đorđo Sladoje, koji je večeras govorio o knjizi, rekao je novinarima da je u novoj knjizi vladike Grigorije vidljiv napredak u njegovom stvaralaštvu, te da je riječ o uzbudljivoj, dramatičnoj priči koja se odvija na tri kolosijeka.

"To je priča o Beogradu 1992. godine, druga priča je Planinica zavičaj u kojoj živne imaginacija, prelijepi opisi prirode, a treća dimenzija je unutrašnja drama vladikina, odnosno studenta teologije koji je odlučio da ode u manastir i zamonaši se, da bi nastupile prepreke, unutrašnja preispitivanja, a onda ipak preovladava želja za služenjem Gospodu, odnosno narodu što vladika radi svih ovih godina", rekao je Sladoje.

Nova knjiga vladike Grigorija "Nebeska dvorišta", osim u Trebinju, promovisana je u Beogradu, a izdavač je izdavačka kuća "Laguna".

Promociji je prisustvovao gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački Dimitrije i brojni građani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana