Promovisan roman "Jagma" Senahida Nezirovića

Srna
Promovisan roman "Jagma" Senahida Nezirovića

PRIJEDOR - Knjiga "Jagma", autora Senahida Nezirovića, predstavljena je večeras prijedorskoj publici.

Autor je, predstavljajući svoj četvrti roman prijedorskoj publici, rekao da svaki književnik nastoji da u svom opusu napravi svojevrsnu sintezu knjiga koje je počitao prije, od svoje rane mladosti, pa do zrelih dana.

"Ovo je priča o stradanju jednog vrhunskog intelektualca i nekih mojih školskih drugova koji su stradali smo zato što su nekome smetali. A zašto žJagmaž? Šta je istorija Bosne? To je istorija jagme, otimačine, grabljenja teritorija, preveravanja, ekonomskih eksploatisanja", pojasnio je Nezirović.

On je naglasio da je ovaj njegov roman nastao zahvaljujući velikim piscima kao što su Jakov Ignjatović i njegov "Večiti neženja", Milan Kundera i roman "Život je negdje drugde".

"Tu je i uticaj jednog od najvećih pisaca našeg podneblja, to je moj Tuzlak Meša Selimović i moj najveći uzor, naš najveći i jedini nobelovac književnik Ivo Andrić", rekao je Nezirović.

Ovaj autor dobitnik je mnogih nagrada i priznanja, među kojima je na večerašnjoj promociji istakao "Kočićevu nagradu", koju je, kao srednjoškolac, 1980. godine dobio od Društva nastavnika srpsko-hrvatskog jezika, čiji je predsjednik bio Ljubomir Zuković, kasnije njegov profesor na fakultetu.

Nezirović je član Udruženja književnika Republike Srpske, Društva književnika Beograda, Srpskog prosvjetno-kulturnog društva "Prosvjeta" Tuzla, Kluba Brčko distrikt BiH i Društva novinara u BiH, a njegovi romani "Ceremonijal", "Taksirat" i "Klaići" su prevođeni na više jezika.

Gost promocije bila je Nada Stjepanović Babunović, koja je istakla da "Jagma" govori o životu autora u jednom gradiću, koji nije bio posut ružama. Ona je rekal da se Nezirović - i kroz život i kroz knjigu, nosi hrabro sa svim nedaćama.

"Svi kojima sam davala knjigu na čitanje su rekli da su je pročitali u jednom dahu. Knjiga je vrlo čitljiva i prihvatljiva za nas, obične ljude", rekla je Babunovićeva.

Književni kritičar Radenko Kela rekao je da je "Jagma" neobičan, moderan roman u kojem će se mnogi prepoznati, kao i da je knjiga pozitivna za čitanje i promišljanje.

Knjiga je promovisana u gradskoj čitaonici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana