"Prljača 2022" okupila pjesnike iz regiona

Srna
Foto: Srna

DERVENTA- U Derventi su održani 21. Međunarodni ilindanski pjesnički susreti "Prljača 2022", u organizaciji Srpskog književnog kluba "Vihor" iz ovog grada, promovisan je zajednički zbornik "Ilindansko pjesničko saborovanje" i predstavljeni nagrađeni učesnici manifestacije.

Gojko Mandić iz Banjaluke sa pjesmom "Šta sve rijeka ima" pobjednik je nagradnog konkursa za izbor najbolje pjesme posvećene ljepotama voda.

"Rođen sam u Sanskom Mostu, koji ima devet rijeka i to na Svjetski dan voda, pa zato često pišem pjesme o vodi. Drago mi je što postoji klub kao što je `Vihor` koji njeguje tu tradiciju i poeziju i iznenađen sam što sam ja pobjednik. Već sam napisao pjesmu za sljedeću godinu", rekao je Mandić.

Na nagradni konkurs stiglo je 76 radova iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Slovenije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Bugarske, Njemačke i Švajcarske.

Pobjednik u kategoriji šaljive pjesme je Evita Bojkovac iz Dervente sa pjesmom "Sporazum", a u kategoriji "Ukrinski cvijet" Vesna Marković iz Dervente sa pjesmom "Kratko veselje".

"Pjesma govori o aktivnostima na rijeci u kojoj se radi o sporazumu između riba i rode. Veoma sam zadovoljna i čast mi je što sam pobjednica ponovo, jer sam već jednom osvojila prvo mjesto takođe u konkurenciji šaljive pjesme, kao i brojne pohvale“ kaže Bojkovčeva.

Iako tek godinu član "Vihora" Vesna Marković piše pjesme od malih nogu i ovo je drugi konkurs na kojem je učestvovala.

"Izuzetna mi je čast što sam osvojila prvo mjesto sa svojom pjesmom `Kratko veselje`, u kojoj sam opisala život ukrinskog vodenog cvijeta onako kako ga ja doživljavam, jer je ovo drugi konkurs na koji sam poslala svoje pjesme", rekla je Markovićeva.

Ona je dodala da poeziju piše od kada zna za sebe i da piše o svemu, te da su u posljednje vrijeme njene pjesme tužnog sadržaja.

"Planiram da izdam zbirku pjesama i želim da to bude nešto što će ostaviti pečat u vremenu i prostoru", kaže Markovićeva.

Pohvaljene su pjesme Ane Stajkove Ivanove iz Bugarske, Borislava Nagradića iz Batajnice, Dragiše Cetića iz Gacka, Mirjane Milankov i Cvijetina Lobožinskog iz Novog Sada, Slave Stanojević iz Teslića, te Slavka Pokrajca, Igora Miloševića, Radojke Adamović i Gorice Krstović iz Dervente.

Predsjednik Srpskog književnog kluba "Vihor" Nenad Simić istakao je da je značaj ove manifestacije višestruk i da prelazi okvire lokalnog karaktera, te, osim promocije u oblasti kulture, daje znatan doprinos i promociji turističkih potencijala grada.

"Mi gradimo i njegujemo oblik ponašanja koji spaja ljude i krajeve i u najteže vrijeme, kao što je bilo za vrijeme pandemije virusa korona, kada je održana tradicija pjesničkih susreta, a hvala Bogu i ljudima da je i danas tako. Raduje me što vidim poznata lica koja redovno učestvuju i dolaze u Derventu, pronose lijepe riječi o našem zajedničkom poduhvatu, a obradovan sam što se svake godine javljaju i novi učesnici čime `Vihorov` karavan postaje još veći i neuništiv", naveo je on.

On je zahvalio svima koji su doprinijeli da se susreti održe i dodao da su pokretači susreta preminuli Savko Pećić Pesa, te Slavko Pokrajac i Milorad Mišo Đurđević.

Manifestaciju je svečano otvorio i okupljenima se obratio zamjenik gradonačelnika Dervente Siniša Jeftić, koji je sa predstavnicima "Vihora" podijelio nagrade nagrađenim pjesnicima.

U nastavku programa manifestacije učesnici su posjetili spomen-park za 408 ubijenih Srba, koji je podignut u znak sjećanja na nevine žrtve ustaškog terora nad Srbima Lužanske parohije, povodom 80 godina od njihovog stradanja, a koji je osveštan 2021. godine

U zvaničnom programu nastupili su članovi Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta", Pododbor Slatina /Hrvatska/, a manifestaciji su prisustvovai predstavnici Zavičajnog udruženja Srba "Korijeni" iz Sombora, Saveza srpskih književnika Slovenije i Udruženja evropske akademije srpskih nauka i umjetnosti iz Ljubljane.

Generalni pokrovitelj manifestacije bio je grad Derventa - gradonačelnik Milorad Simić, a sufinansiranje projekta prvi put je podržalo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana