Pisac Uroš Petrović: Postavljanje zagonetki posebna grana književnosti

Aleksandra Glišić
Pisac Uroš Petrović: Postavljanje zagonetki posebna grana književnosti

BANjALUKA - Zagonetna pitanja bi trebalo da budu smislena i zahtevna, jer ne postoji nešto što je mnogo lako a da je mnogo vredno. Postavljanje zanimljivih pitanja i zagonetaka smatram posebnom granom književnosti, dakle umetnosti.

A rešavanje? Brušenje uma na bilo kakav način, čini ga moćnijim na svim frontovima.

Ovim riječima književnik Uroš Petrović, autor sedamnaest knjiga za djecu i mlade, objašnjava kako nastaju njegove priče-mozgalice i romani u zagonetkama. Iz njegovog pera izašle su fantastične priče, a knjige su mu objavljivane u Italiji, Mađarskoj, Makedoniji, Sloveniji, Češkoj, Rumuniji, Grčkoj...

Pisac knjiga koje pomjeraju granice u savremenoj srpskoj literaturi danas u 12 časova družiće se sa čitaocima u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske u Banjaluci. 

- Čak i sada, dok ovo pišem, perifernim vidom vidim nešto što bi moglo izazvati nadahnuće, ponešto i čujem. Puno putujem, upoznajem veliki broj ljudi, predela, životinja, biljaka i gljiva. Uz takvo življenje, teže bi bilo izbeći gomilu utisaka, nego ih poprimiti. Ponekad mi se čini da ih bude i toliko da ih je nemoguće srediti - kaže Petrović po čijem nagrađenom romanu “Peti leptir” je snimljen prvi 3D dugometražni igrani film u istoriji srpske kinematografije.

Prisjetio se kada je shvatio da želi da bude pisac. 

- Bilo je nekoliko prelomnih trenutaka - od jednog posebnog povetarca na beogradskom Sajmu knjiga do nekih nejasnih, odsanjanih povoda. Poziv nisam birao svesno. Pišem sedamnaest godina, ako se računa pisanje samo onoga što je objavljeno - priča pisac za koga je trenutak kada mu je objavljena prva knjiga jedan od najboljih osjećaja.

Nikada, ističe, ne pokušava da utiče na svoje čitaoce. 

- Pišem ono šta mi se piše, a ako se ispostavi da to na neki način utiče na one koji to čitaju - utoliko bolje. Moja nova knjiga biće pripovest o jednom posebnom mestu, za posebnu decu - otkriva Petrović savjetujući mladim piscima da pišu samo ono što im je zanimljivo.

Knjige ovog autora poznate su i po zanimljivim ilustracijama.

- Volim likovnu umetnost i uživam u saradnji sa velikim majstorima crtanja. Sve moje knjige su ilustrovali umetnici čije je umeće prepoznato i u svetu. Dobar tekst sasvim lepo funkcioniše i bez crteža, ali ja ih jednostavno volim - ističe pisac kome je u školi omiljen predmet bio likovno, koje ga podsjeća na alhemiju jer “možeš da nacrtaš, dakle stvoriš, šta god zamisliš”. 

U nekoliko njegovih djela kao glavna junakinja pojavljuje se djevojčica Marta Smart. 

- Ime Marta je posle serijala mojih knjiga doživelo značajan statistički rast. Danas postoje mnoge bistroumne Marte, svuda oko nas - primjećuje Petrović. 

On je sa doktorom Rankom Rajovićem koautor inovativnog programa za obrazovne i vaspitne ustanove “NTC sistem učenja”, koji se primjenjuje u više od petnaest zemalja Evrope. 

- Da sam danas đak i da se susretnem da dosadnim lekcijama prvo bih raznim tehnikama učinio sve to sebi zanimljivim, pa onda pokušao da naučim. Sve je onakvo kakvim ga sami vidimo - kaže Petrović. 

Novi roman “Strahovita knjiga” objavio je u aprilu ove godine. 

- “Strahovita knjiga” upravo služi za prevazilaženje strahova. Odgovori su pomalo skriveni među njenim stranicama, ali su tamo - ukazuje Petrović. 

Kada piše koristi sve čime raspolaže jer smatra da samo tako vrijedi živjeti i raditi. Ima i odgovor zašto djeca i mladi mnogo vole njegove knjige. 

- Možda me čitaju baš zato što ih niko ne tjera na to - smatra Petrović, dobitnik većeg broja najprestižnijih nagrada za književnost za mlade i jedan od 20 kreativnih ambasadora Srbije, u okviru projekta “Srbija stvara”.
 

Čajevi uz klasične note 

- Drvo ginka često pominjem u svojim knjigama jer je zaista čudesno. Postoji nekoliko razloga za slavu ove biljke, a jedan je i čaj od ginka. Živimo u dobu kada u najbližoj prodavnici možemo da kupimo na desetine vrsta najboljih čajeva - od otmenih britanskih kombinacija do lekovitih trava sa naših prostora. Preporučujem ih uz tihu klasičnu muziku - kaže Uroš Petrović.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana