Petrovo: Prijem za mladog pjesnika Vojislava Ilića

Srna
Foto: Srna

PETROVO- Načelnik opštine Petrovo Ozren Petković primio je danas mladog pjesnika iz ovog kraja Vojislava Ilića, koji je nedavno objavio svoju drugu zbirku pjesama pod naslovom "Čekajući svitanje".

Petković je najavio da će promocija zbirke pjesama "Čekajući svitanje" biti organizoavana u okviru manifestacije "Miholjsko ljeto", kojom se obilježava Dan i krsna slava opštine Petrovo - Miholjdan.

"U današnje vrijeme kada smo preplavljeni kičem, a kultura satjerana u ćošak, mladi koji se opredijele za pisanje, za poeziju, su pravo bogatstvo i naša obaveza je da im pružimo svaki vid podrške", rekao je Petković.

Ilić je naveo da je djelo nastavak njegovog prvenca, zbirke "Dopisništvo Balkan", objavljene prošle godine, koja uz značajnu dozu satire govori o sumraku današnjeg vremena, ali sadrži i pjesme koje obrađuju i tijesno povezane teme.

"Niti mogum niti želim, te s tim i ne gledam na naše društvo kao društvo koje je dotaklo samo dno, ali na društvo koje tone - to da. Stoga uvjeravam svakog čitaoca, iako na putu ka dnu, ima nade da ovo naše društvo, ma kakvo ono bilo, ponovo dohvati zvijezde. Koliko god da su daleko, dno je još dalje, te se u tom smislu nadam svitanju i izlasku iz zone sumraka", poručio je Ilić.

Vojislav Ilić rođen je 2000. godine, osnovno obrazovanje stekao je u Petrovu, a srednju školu, smjer turistički tehničar, završio je u Doboju.

Nosilac je Vukove diplome i bio je đak generacije.

Za svoje pjesničko stvaralaštvo, čiji korijeni datiraju još iz četvrtog razreda osnovne škole, stekao je mnogobrojna priznanja, među najznačajnijima su nagrade za pjesme "Svijeća vječnosti", "Tesli, začetniku modernoga svijeta" i "Molitva", koje su osvojile republička priznanja i nagrade, a pjesma "Čuj nas Sveti Savo" je i međunarodno priznata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana