Pet knjiga u najužem izboru za nagradu Zlatni suncokret

Tanjug
Pet knjiga u najužem izboru za nagradu Zlatni suncokret

Žiri nagrade "Zlatnog suncokreta" za knjigu godine donio je odluku o pet djela koja ulaze u najuži izbor, a dobitnik će biti saopšten do kraja januara, saopštili su danas organizatori.

U konkurenciji za nagradu koju dodjeljuje kompanija Vital A. D su pjesnička zbirka "Psihologija gravitacije" Nenada Šaponje, zbirka priča "Granična stanja" Igora Marojevića, kao i romani "Aperkat" Maje Iskre, "Večeras padaš sam" Vladana Krečkovića i "Vila fazanka" Bojana Krivokapića, kaže se u saopštenju.

Žiri radi u sastavu Dragan Jovanović Danilov, Milica Vučković i predsjednik Vladimir Gvozden, a nagrada "Zlatni suncokret" podrazumijeva diplomu i novčani iznos, i biće uručena tokom februara u Beogradu, podsjetili su iz Vitala, prenosi Tanjug.

"Knjige koje su ušle u najuži izbor predstavljaju uspešna ostvarenja što na različite načine afirmišu domete savremene književnosti, a opsednuta su epohalnom činjenicom gubljenja iskustva, dostojanstva i, konačno, pražnjenjem smisla i jezika", ocijenio je žiri.

 Kako je navedeno, Šaponja je "prateći dečaka u sebi, uspeo da baci pesničku kocku u kojoj su se na izuzetan način sabrali misaoni i jezički momenti", a Marojević je "mirnim glasom ispisao pet napetih priča o stanjima i ne-mestima koja nas obeležavaju".

"Tri romana su primer pripovedačke koncentracije i spremnosti da se beskompromisno ostvari ravnoteža između književnog postupka i tematskih izazova", istakao je žiri.

Ocijenjeno je da je "Aperkat" "dosljedno ispripovedan roman o odrastanju i formiranju ranjene subjektivnosti tokom devedesetih godina", "Večeras padaš sam" je roman-drama sa lirskim i crnohumornim elementima o paklu zelenašenja i dužničkog ropstva, dok je "Vila fazanka" govori "o gubicima koji kroz prizmu pripovjedačeve empatije postaju nove mogućnosti".

Nagrada "Zlatni suncokret" za knjigu godine biće dodijeljen 27. put, a prošlogodišnji dobitnik je Vladimir Kecmanović za roman "Kad đavoli polete".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana