Odlazak banjalučkog književnika Milenka Stojičića: Iskren čovjek i pisac radoznalog duha

Milanka Mitrić
Odlazak banjalučkog književnika Milenka Stojičića: Iskren čovjek i pisac radoznalog duha

Banjaluka - Milenko Stojičić je bio među najistaknutijim književnicima u Banjaluci, ali i čitavoj Republici Srpskoj i BiH. Jednako uspješan je bio i u poeziji i u prozi, ali naročito je posljednjih godina bio zapažen po knjigama o drugim piscima, u koje je unosio djela svojih kolega.

Kazao je ovo književnik Ranko Risojević, nakon vijesti o smrti banjalučkog književnika i novinara Milenka Stojičića.

Stojičić je preminuo u 63. godini i njegov odlazak rastužio je mnoge poštovaoce njegovih djela, njegovih govora i njegovih riječi. Ostavio je iza sebe pregršt knjiga, ispisanih stranica, romana, pjesama i antologija.

- Stojičić je bio u najboljim godinama da stvara nova djela i da ta djela prezentuje na pravi način. Apsolutno nema književnika koji ne osjeća da je ovo veliki gubitak za našu književnost, posmatrajući djelo Milenka Stojičića, kao veoma značajno, ali odjednom naglo prekinuto - dodao je Risojević.

Brojni banjalučki književnici, svako na svoj način, iskazali su žaljenje zbog preranog odlaska Stojičića.

- Ovo je stvarno jedan veliki gubitak za Udruženje književnika Republike Srpske i za sve nas. Milenko nije bio samo običan pisac. Sve što je radio radio je sa mnogo strasti, i kao novinar, i kao čovjek. Ovo je i veliki gubitak za grad. Ostaće iza njega i njegove pripovijetke, romani, eseji i antologije. Ostavio je iza sebe značajan književni opus, koji će ga učiniti vječnim na našim prostorima - rekao je predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske Predrag Bjelošević.

Književnik Ranko Pavlović progovorio je o značaju djela koja je Stojičić za sobom ostavio, te naglasio značaj njegovog rada kao književnika i kao novinara.

- Bio je čovjek i pisac radoznalog duha. Dobro je poznavao srpsku i svjetsku književnost i znao je da ukaže na najbolja djela i da ih preporuči onima s kojima je komunicirao. Zanimljiv pjesnik, još zanimljiviji pripovjedač, dobar romanopisac i čovjek koji je sačinio više antologija. Neke od njih su ličile na zbornike, ali je sasvim sigurno da ostaju da svjedoče o onome što je Stojičić u njih uvrstio. Kao novinar, u svojim emisijama znao je da informiše i esejistički da analizira neke fenomene, pojmove, odnose u kulturi. Njegov odlazak je veliki gubitak, ali je sasvim sigurno da ostaje djelo koje će trajati - naglasio je Pavlović.

Književnik Sreten Vujković, kako je sam objasnio, uvijek je uz sebe imao lijepe riječi koje je mogao da kaže o Stojičiću.

- Spadao je u red ostvarenih književnika na ovom terenu, čovjek koji je bio krajnje iskren. Ono što je mislio, to je i govorio, sviđalo se to nekome ili ne. Ovo jeste praznina. Otišao je u godinama kada se uveliko stvara. Dugo ćemo osjećati nedostatak njegove britke i književne i novinarske riječi, a iza njega je ostalo dosta toga dobrog, što vrijeme neće tako lako oduvati - naveo je Vujković.

“Za razliku od hladne istorije, lijepa književnost je duševnija, ima elastičnije i dugoročnije pamćenje i pamti čovjeka - ratnika pritisnutog strahovima, nadama, očekivanjima, misaonim refleksima u zoni smrti i ratovanja.”

Ovo je jednom prilikom, u razgovoru za “Glas Srpske” rekao sam Stojičić. Bio je u pravu. I sve ono što je stvorio ostaće sačuvano u vremenu, kao i njegov lik, koji će dalje živjeti kroz njegove riječi, kroz iskrzane stranice knjiga i kroz djela koja je ostavio iza sebe.

Milenko Stojičić biće sahranjen danas u 13 časova na groblju “Sveti Pantelija”, a prije toga, u 10 časova, u Narodnom pozorištu RS biće održana komemoracija.

O pisanju

- Pišem da bih ponovo, na nov način, imenovao svoj svijet i život i ukrstio ga sa drugim svjetovima i životima! Pisanje je i terapija, “bolovanje” od hladne realije. Sam proces pisanja, “alhemija riječi” je jedno začudno stanje, jedna neopisiva sreća stvaranja, koja traje kratko. U svima nama, pa i u meni, tinja energija narcisoidnosti - da budem bolji od drugih, da budem najbolji! Međutim, ne smijem se prepustiti Narcisu, jer bih mogao završiti kao on - u talasima mastila! – objasnio je, u jednom od mnogih dragocjenih razgovora Milenko Stojičić svoj stvaralački nagon za pisanjem i stvaranjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana