Od ove godine dodjeljuje se samo književna nagrada „Šušnjar“

Srna
Foto: Srna

OŠTRA LUKA - U okviru Književnih susreta „Šušnjar“ od ove godine dodjeljivaće se samo nagrada „Šušnjar“ kako bi se stavio naglasak na kvalitet dobitnika i cijele manifestacije, saopštio je Organizacioni odbor susreta.

Iz Organizacionog odbora su podsjetili da je dosadašnja praksa bila da se dodjeljuju dvije nagrade - „Šušnjar“ i „Slovo Podgrmeča“, ali je izmjenom pravilnika ostala samo jedna nagrada.

„Kroz dodjelu jedne nagrade i povećanje finansijskog iznosa za nagradu želimo da se istakne veća važnost i da naglasak na kvalitetu njenih dobitnika i cijele manifestacije“, naveli su u saopštenju.

Nagrada „Šušnjar“ dodijeljuje se afirmisanom piscu svih književnih rodova i vrsta koji stvara u duhu srpske književne tradicije i jezika, njeguje kulturno nasljeđe i srpsku duhovnost, podstiče plemenita i patriotska osjećanja, a uzimajući u obzir njegovo cjelokupno književno djelo sa naglaskom na knjigu objavljenu u posljednjoj godini.

Na svom provom sastanku Organizacioni odbor ovogodišnje književne manifestacije donio je odluku da se u što kraćem roku imenuje žiri i raspiše javni konkurs za dodjelu književne nagrade „Šušnjar“.

Napomenuto je da će biti ostavljena mogućnost da žiri može da dodijeli posebno priznanje nekom od istaknutih književnih stvaralaca, ali to ne mora biti obaveza svake godine.

Književni susreti „Šušnjar“ su trajno kulturno dobro i tradicionalna kulturna manifestacija koja se održava u znak sjećanja na više od 5.500 ubijenih Srba, Jevreja i Roma na Ilindan, 2. avgusta, 1941. godine u selu Kruhari i drugim okolnim mjestima u opštini Sanski Most.

Književni susreti se održavaju svake godine 1. avgusta u Oštroj Luci, a kako će ove godine biti organizovani zbog epidemiološke situacije, iz Organizacionog odbora su naveli da će odluka o tome biti naknadno donesena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana