Objavljen novi roman Filipa Grujića “I onda opet, iz početka”: O junacima svog doba i generacije

Branislav Predojević
Objavljen novi roman Filipa Grujića “I onda opet, iz početka”: O junacima svog doba i generacije

BEOGRAD - Izdavačka kuća “Booka” objavila je nedavno roman “I onda opet, iz početka”, talentovanog srpskog književnika mlađe generacije Filipa Grujića.

Djelo se smatra prvim ozbiljnijim milenijalskim romanom u srpskoj književnosti, a centralni lik novog Grujićevog romana je pravi junak našeg doba, mladić na prelasku iz dvadesetih (kada se sve prašta i ništa nije konačno) u tridesete (kada sve postaje obavezujuće i ozbiljno), upravo izašao iz duge veze sa nejasnom idejom šta želi od života.

Sam Grujić kaže da je njemu roman bitan zato što se on kao autor otvorio kroz glavnog junaka u odnosu na neke njegove ranije knjige.

- Svako ko se nalazi u romanu je junak, ne zato što u njemu ili njoj ima bogzna kakvog junaštva, već zato što se o njemu ili njoj priča. Ono zbog čega je meni roman bitan je zato što nisam razmišljao mnogo o posledicama dok sam ga pisao. Dopustio sam da se otvorim i samim tim i moj “junak”, ako ćemo tako da ga zovemo, postao je otvoreniji nego moji prethodni junaci. Čini mi se da smo kao generacija mnogo otvoreniji od generacije naših roditelja, a verujem da ćemo biti značajno zatvoreniji od generacije naše dece. Koliko će to dobrog doneti, to je već drugo pitanje. Jedno je šta mi govorimo, a drugo šta smo spremni da čujemo. Ta dva moraju da idu uporedo, a čini mi se da se i dalje prelako vređamo i preozbiljno shvatamo - rekao je Grujić.

Svakodnevica glavnog lika rastrzana je između razvedenih roditelja, prijatelja, djevojaka i obaveza, komične epizode, snažan autoironijski ton i bolno iskrena promišljanja o tome šta uopšte znači biti srećan u trećoj deceniji 21. vijeka, sve su to dijelovi kompleksne ali majstorski složene literarne slagalice u Grujićevom prepoznatljivom stilu.

- Kombinujući komične epizode sa promišljanjima o ljubavi, strahovima i željama, Grujić nam priču o preispitivanjima čitave generacije pripoveda sa autentičnošću nekog ko temu poznaje iz prve ruke. “I onda opet, iz početka”, jeste delo puno topline, istovremeno optimistično i cinično, prvi pravi milenijalski roman u srpskoj književnosti - piše u najavi izdavača.

Poslije dva zapažena romana kojima je nagovijestio veliki književni talenat, Grujić poznat u javnosti kako po svojim djelima tako i po britkim stavovima, ovim djelom sazrijeva u jednog od najboljih pripovjedača koje naša književnost ima, prestajući da bude njena svijetla budućnost i postaje važna i nezaobilazna sadašnjost.

Karijera

Grujić, rođen u Novom Sadu 1995, nagrađivani je pisac i dramaturg. Takođe je i autor i voditelj emisije “Čudna šuma” na Radio Beogradu 2 i kolumnista časopisa “Oblakoder”. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, gdje radi kao asistent na Katedri za dramaturgiju. Autor je romana “Podstanar” (2020), koji je bio u užem izboru za NIN-ovu nagradu i romana “Bludni dani kuratog Džonija” (2017) po kojem se igra predstava u Novosadskom pozorištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana