“Novica Tadić” Jeleni Kalajdžiji

G.S.
“Novica Tadić” Jeleni Kalajdžiji

BIJELjINA - Književnica Jelena Kalajdžija iz Bijeljine dobitnica je ovogodišnje književne nagrade za mlade pjesnike “Novica Tadić”, koju na inicijativu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije dodjeljuje Zavod za proučavanje kulturnog razvitka.

Za ovu godinu priznanje je pripalo i Velimiru Kneževiću za rukopis “Slušni aparat” i Tijani Sladoje za rukopis “Oderotine”.

Jelena je rođena u Pakracu, školovala se u Donjem Milanovcu i Smederevu, a Filozofski fakultet - Katedra za srpsku književnost i jezik završila je u Novom Sadu. Na istoj katedri odbranila je master rad na temu “Književna slika Beograda u Antologiji beogradske priče Aleksandra Jerkova” pod mentorstvom Slobodana Vladušića.

Bibliotekarstvom se bavila dugo volonterski, a zatim i profesionalno, prvo u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu, a potom u Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić” u Bijeljini, gdje sada živi i radi.

Između ostalog, Jelena Kalajdžija bila je svojevremeno i autorka postavke “Po(r)uke prošlosti - ogledalo današnjeg identiteta: neobjavljena rukopisna zaostavština kneza srpske poezije”, koja je krasila izložbeni prostor bijeljinskog muzeja povodom izložbe posvećene Jovanu Dučiću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana